“Negen Zorgbrigadisten gingen aan het werk in de zorg.”

Zorgbrigade haalt medewerkers én buurtbewoners uit bubbel

Ze hebben geen diploma’s, moeite met de Nederlandse taal of zaten jarenlang thuis met de kinderen. Dit is in het kort de doelgroep voor wie de Zorgbrigade kansen biedt op werk. Tegelijkertijd is de Zorgbrigade ook een kans voor bewoners uit Amsterdam Zuidoost, Nieuw-West en Noord om weer contacten op te doen en hulp te krijgen. Zorgbrigadisten komen namelijk bij buurtbewoners langs voor een wandeling, een gesprekje of een leuke activiteit. Een mooie win-win dus. (Dit verhaal is eerder verschenen in ons Jaarbericht 2022).

Groei

Esther Enning en Jacqueline Haarmans zijn teamleiders Zorgbrigade bij Pantar. Zij zien dagelijks voorbeelden hoe Zorgbrigadisten door het werk en het functioneren in een team weer meedoen aan de maatschappij. Jacqueline: “Ik kreeg twee nieuwe medewerkers in mijn team, allebei spraken ze nauwelijks Nederlands. Dan denk je wel, wat gaan we ze laten doen als ze de taal niet spreken? Maar binnen zes weken zag ik zo’n groei, mede doordat het team ze hielp. Nu gaan ze allebei zelfstandig op pad naar buurtbewoners en regelen ze met hun echtgenoten de kinderopvang zodat zij om half negen op hun werk kunnen zijn. Dan blijkt er eigenlijk zoveel wél te kunnen.”

Informele zorg

De Zorgbrigadisten krijgen een tijdelijk contract bij Pantar en werken vijf dagdelen bij buurtbewoners of intramuraal bij een verpleeghuis of Cordaan. Eén dagdeel per week volgen ze een zorgtraining en leren ze belangrijke basisvaardigheden zoals omgaan met dementie, schrijven van rapporten en ergonomische kennis.

“Met de buurtbewoners doen ze samen boodschappen of ze koken, maken een wandeling of doen een spelletje. Alle hulp is gratis, maar we vragen buurtbewoners wel om iets terug te doen. Zo oefenen de Zorgbrigadisten tijdens het koffie drinken hun Nederlands of krijgen ze rekenles. Het hoeft allemaal niet heel groot”, vertelt Esther.

Uitstromen

Barbara Bakker is werkcoördinator bij Pantar en onder andere verantwoordelijk voor de Zorgbrigade. Zij zag afgelopen jaar zestien Zorgbrigadisten na een tweejarig traject uitstromen naar een reguliere baan. “Negen Zorgbrigadisten gingen aan het werk in de zorg. Bijvoorbeeld bij de thuiszorg, een zij-instromerstraject bij Cordaan of naar de Amstelring.

Maar ook buiten de zorg komen ze makkelijker aan het werk. Zo ging één medewerker aan de slag bij een drogisterij en kreeg een ander een mooie ICT-baan. Via de Zorgbrigade leren ze werknemersvaardigheden, bouwen een netwerk op en maken zo makkelijker de overstap naar betaald werk, al dan niet in de zorg.”

Bubbel

Dat de Zorgbrigade meer oplevert dan een baan in de zorg herkennen Esther en Jacqueline. Esther: “In mijn team zat een stille en teruggetrokken dame voor wie de één op één contacten met buurtbewoners niet geschikt waren. We hebben haar een werkplek gegeven in een kantine van Pantar en daar gaat het nu heel erg goed. Ook Jacqueline heeft mensen zien veranderen van grijs muisje tot zelfverzekerde werknemers: “Vrouwen die nog nooit hadden gefietst namen samen fietslessen, waardoor ze nu makkelijker naar de supermarkt kunnen.”

Dat is wat Barbara betreft ook de kracht van de Zorgbrigade. “Als je lang binnen hebt gezeten en niet hebt gewerkt dan wordt je wereld heel klein. De Zorgbrigade zorgt voor een netwerk en haalt mensen uit die bubbel.”

 

 

De Zorgbrigade is een onderdeel van de Werkbrigade van de gemeente Amsterdam. De Werkbrigade helpt Amsterdammers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Naast de zorgrichting heeft de Werkbrigade ook andere richtingen zoals Schoon&Groen, Gastheer/Gastvrouw Openbare Ruimte en Individuele Werkplekken.

De gemeente Amsterdam, Pantar, Cordaan, De Regenbooggroep en Burennetwerk hopen met de Zorgbrigade meer medewerkers aan het werk te helpen en tegelijkertijd ook eenzaamheid in Amsterdam aan te pakken.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.