“Dit werk is ‘a dream come true’”

Sammy – groenmedewerker Amsterdamse Bos via Oriëntatiebaan

Hij wist dat als hij nog langer als ‘housekeeper’ in een Amsterdams hotel bleef werken, hij nooit Nederlands zou leren. Buiten werken, in het groen, Sammy (52) zag het wel voor zich. “Op straat lopen mensen, ze laten hun hondje uit. Je praat even, hebt contact, al is het maar vijf minuten, dan is het ‘bye’ en ‘see you’.” Maar ervaring als groenmedewerker had hij niet.

Zo kwam hij via een traject van de Werkbrigade bij Pantar. Daar leerde hij in een paar maanden alles over schoffelen, bladblazers en ander gereedschap. En leek hij klaar om aan de slag te gaan bij een reguliere hovenier. Maar helaas moest hij daar na korte tijd alsnog stoppen door chronische klachten aan zijn voet. “Ik had het er heel leuk, tijdens mijn werk dacht ik niet aan de pijn. Die kwam ’s avonds.”

Oriëntatiebaan

Via de gemeente ging Sammy weer terug naar Pantar. Daar startte hij in een speciaal traject: ‘De Oriëntatiebaan’. Dit gezamenlijke initiatief van Pantar en de gemeente Amsterdam helpt medewerkers, met of zonder beperking, in zeven maanden ontdekken welk werk het meest passend is. Ze doen ervaring op en daarna stromen ze uit naar een reguliere baan. Voor Sammy betekende dit traject nog meer kennis opdoen over planten en bomen en extra certificaten halen voor bijvoorbeeld de bosmaaier. Maar ook bepalen hoe hij in het groen kan werken zonder pijnklachten. “Ik kan gewoon lopen, maar ik heb wat vaker pauze nodig. Het voordeel van Pantar was dat de werkbusjes dicht bij de werkplek mochten parkeren. Daardoor hoefde ik minder ver te wandelen.”

Collega’s

En deze Oriëntatiebaan bleek een goede zet voor Sammy. Al vrij snel kreeg hij een contract bij de gemeente Amsterdam. Daar werkt hij sinds een paar maanden in het team Boswerk van het Amsterdamse Bos die zorgen voor beheer- en onderhoudswerkzaamheden.
Paden vrijmaken, schoffelen, bosmaaien, het natuurbad bijvullen, in het zonnetje of met regen, hij vindt het allemaal even leuk. Maar wat voor hem echt telt zijn de collega’s. “Als je tussen goede mensen rondloopt, kom je graag naar werk en dan gaat de tijd snel. Grapjes maken, lachen met elkaar, een praatje over hoe het werk vandaag ging, iedereen is hier blij.”

Sammy – groenmedewerker Amsterdamse Bos via Oriëntatiebaan

Kans

De trajecten bij Pantar hebben hem veel gebracht. Op werkgebied, maar ook wat hij leerde van collega’s en leidinggevenden. “Ik zag mensen met allerlei handicaps. Maar ze kwamen wel gewoon naar hun werk, elke dag. Daar was ik van onder de indruk, het gaf me extra kracht. Bij Pantar werken betekent niet dat je niks kan. Weet je, niemand is normaal. We proberen allemaal ons eigen geld te verdienen. Hier gaven ze me weer een kans. Mijn teamleider had vertrouwen in wat ik deed en hoe ik mijn werk indeelde. Dat gaf mij zelfvertrouwen.” Wat de toekomst hem gaat brengen? Met die vraag kan Sammy niks. “Elke dag is nieuw. En dit werk is dat ik wil doen, ‘it’s a dream come true’.”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.