“Samen gaan we voor een duurzaam en sociaal Amsterdam”

Pantar: waardevolle partner in recycling

Wat hebben Pantarmedewerkers, warme douches voor Ajaxspelers en voedselafval van ING en Johan Cruijff ArenA met elkaar te maken? Zo op het eerste gezicht weinig. Maar sinds augustus zijn deze bedrijven en andere organisaties uit Zuidoost op een duurzame manier met elkaar verbonden via een biovergister van The Waste Transformers.

“Ik vertelde het vanochtend nog aan mijn medewerkers. Als je straks een voetbalwedstrijd kijkt of geniet van een concert in de Johan Cruijff ArenA, dan heeft het groenafval dat wij hebben opgehaald bij kantoren en de markt, gezorgd voor het licht, warmte en groene energie.” Bastiaan de Schipper, werkbegeleider/projectleider bij sociaal ontwikkelbedrijf Pantar, vertelt trots over deze circulaire samenwerking. “Twee keer per week rijden wij langs bedrijven in Zuidoost om daar bakken snijafval uit bedrijfsrestaurants mee te nemen. Het groenafval gaat naar de biovergister in de ArenA. Waar het wordt omgezet in groene energie of organische meststof. De bakken brengen we naar Pantars Circulaire Hub, een loods in het Havengebied. Daar worden ze schoongemaakt en op de volgende ronde langs bedrijven weer meegenomen.”

Van koffiedroes tot zeep

Die Circulaire Hub aan de Papierweg begon in 2021 met de Werkinnovatie Prijs, een initiatief van Cedris, de branchevereniging van sociaal ontwikkelbedrijven en de Start Foundation. Eén miljoen euro kreeg Pantar om in drie jaar tijd maatschappelijk waardevolle banen te creëren.
Bastiaan: “Vorig jaar was deze loods nog leeg. Nu heb ik hier acht medewerkers. We halen naast het groenafval ook koffiedroes op bij Amsterdamse horecazaken. En we sorteren voor de UvA/HvA afvalzakken met plastic koffiebekers.” Bedrijven zoals Seenons en rotterzwam maken van koffie-afval zeep of grondstof om oesterzwammen op te kweken. Van de koffiebekers maakt Product for Product weer papieren handdoekjes.

Werken aan een duurzaam Amsterdam

Van dit soort circulaire oplossingen wordt Bastiaan blij. “Ik wil dat we als Pantar een rol van betekenis gaan spelen in een duurzaam Amsterdam. Voor een betere stad, land en wereld.” Hij is elke dag bezig met het zoeken van duurzame samenwerkingen. Zo kwam hij in contact met SAAR. Zij recyclen de achtergelaten bidons van sportscholen. “Wist je dat bij een grote Amsterdamse sportschoolketen zo’n vijf vuilniszakken met bidons per maand achterblijven? In de Hub halen wij die bidons uit elkaar en sorteren hard en zacht plastic. Uiteindelijk maken ze van al dat plastic bijvoorbeeld weer nieuwe sportproducten zoals spatborden en medailles. Voor onze medewerkers is dit echt topwerk. Er zit geen tijdsdruk op, je kan erbij staan of zitten en het is een mooie afwisseling naast het ophalen, legen en spoelen van koffieprut- of groenafvalbakken. Ik kan het werk per medewerker aanpassen.”

Handjes

Want dat is waar het bij Pantar om draait; werk op zo’n manier aanpassen dat medewerkers die begeleiding nodig hebben, een leuke werkplek hebben én zich ontwikkelen. “Wij leveren de handjes. Maar wij zijn geen afvalverwerker en ook geen uitzendbureau dat zomaar al het recyclewerk oppakt. Ik werk graag met bedrijven die samen willen nadenken over circulaire initiatieven én waardevol werk voor Pantarmedewerkers hebben.”

Actief en relaxt

Yvonne is één van medewerkers in de Circulaire Hub. Met een pallettruck rijdt ze heel zorgvuldig de bakken koffiedroes naar een grote container. “Ik vind dit het leukste werk. Het is lekker actief, niet zo geestdodend als op een stoel zitten.” Ze verspreidt de bruine koffieprut gelijkmatig in de container. Of ze het niet vies vindt? “Oh nee hoor, daar heb ik niks mee.” Ze loopt naar een tafel waar een deodorantbus staat. “En als het stinkt, dan spuit ik gewoon even.” Ook Reinier heeft het naar zijn zin in de Hub. Hij zorgt dat alle bakken weer schoon zijn en meekunnen met de volgende koffiedroesronde. “Ik voel me hier lekker en relaxt. Het werk geeft me geen stress. Het is ook leuk dat Bastiaan samen met ons koffie drinkt en luncht.”

Duurzaamheidssector

Als het aan Bastiaan ligt gaan nog meer Pantarmedewerkers aan de slag in de duurzaamheidssector. Zo zijn er plannen voor een samenwerking met de ROC-opleiding tot circulair medewerker. Hij heeft dromen genoeg. “Ik zou graag een elektrische bakfiets willen aanschaffen. Daarmee kunnen onze medewerkers door Zuidoost rijden om groenafval op te halen en naar de vergister in de ArenA te brengen. Het afval gaat dan het stadsdeel niet uit. Dan heb je letterlijk en figuurlijk een energievolle dag! Ik hoop dat steeds meer bedrijven die iets met recycling doen én maatschappelijk willen ondernemen contact met ons opnemen. Dan gaan we samen voor een duurzaam en sociaal Amsterdam.”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.