“Dit is echt een leuke manier om met sport kennis te maken.”

Pantar laat jongeren door sport kennismaken met bedrijf

14 juni ’23. – Het is een warme ochtend. Op het voetbalveld van Sv De Meteoor in Amsterdam Noord is geen streepje schaduw te bekennen. Maar het weerhoudt een groep van dertig scholieren er niet van om los te gaan met doelschieten, rond pionnen manoeuvreren en een partijtje. Het zijn tweedeklassers van Kolom praktijkcollege Noord. En ze zijn uitgenodigd door Pantar, de KNVB en sportservice Amsterdam voor een voetbalclinic.

Plezier

Wat hebben een sociaal ontwikkelbedrijf en voetbal met elkaar te maken? Sinds vorig jaar traint op hetzelfde sportpark elke vrijdagavond een groep enthousiaste Pantarmedewerkers. Dat is mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam, Gehandicaptensport en de afdeling aangepast voetbal van de KNVB. Voor veel Pantarmedewerkers is naar een sportclub gaan lastig door fysieke, sociale of financiële beperkingen. Op deze manier kunnen ze toch genieten van een avondje teamsport. Het team staat onder de bezielende leiding van René Ravenhorst, werkbegeleider Groen bij Pantar. “Het is iedere week weer lachen, gieren, brullen. Ze hebben zoveel plezier met elkaar.”
Lees en kijk meer in ons jaarverslag

Leerzaam

Dat plezier lijkt bij de leerlingen van de Kolom ook wel goed te zitten. Soufyan Makhloufi, gymleraar, kijkt langs de lijn hoe zijn leerlingen enthousiast de instructies van de Pantarmedewerkers opvolgen. “Dit is echt een leuke manier om met sport kennis te maken. Veel van deze leerlingen doen niet aan sport. Een gewone training bij een sportclub is soms lastig, omdat ze net wat meer individuele aandacht nodig hebben. Terwijl fysiek bezig zijn en contact hebben met anderen zo belangrijk is. Dit is daarom ook zo’n goed initiatief. Het is leerzaam voor ze om even buiten de school te zijn en zo om te gaan met andere mensen.”

Voetbalveld

Toekomstige medewerkers

Tussen de oefeningen door wordt er snel wat water gedronken. Een meisje houdt het voor gezien. “Ik word misselijk van de warmte.” Maar de meesten gaan door met passen en dribbelen. Aangemoedigd door Pantarmedewerkers die ook het kraampje en Pantars eigen baristakar bemensen. “Fantastisch dit”, zegt Tjeerd van Raalte, directeur Mens & Ontwikkeling bij Pantar. “Knap hoe onze werkbegeleiders en coaches alle kinderen het veld op hebben gekregen. Door samen te sporten krijg je zelfvertrouwen, eigenwaarde en trots. Net zoals wij dat bij Pantar proberen te bereiken bij ontwikkeling op het gebied van werk. We laten mensen zien wat ze kunnen en geven ze een bredere kijk op de wereld. Een deel van deze leerlingen zal na de praktijkschool bij Pantar komen. Het zijn onze toekomstige medewerkers. Door dit soort initiatieven willen we die groep nu al laten kennismaken met ons.”

Saskia Floore, directeur Werk bij Pantar, is ook enthousiast: “Langs de lijn van sport en spel laten we zien dat Pantar een plek is waar je je kunt ontwikkelen. En dat wij bekend zijn met provso- leerlingen. Dat helpt om meer jongeren binnen te halen.”

Eigen bedrijf

Met die toekomstige werkplek, daar lijken de pubers op het veld zich niet echt druk over te maken. “Ik weet niet wat Pantar is”, zegt Mariam na afloop van een oefening. “Ik vind het vooral leuk om te bewegen. Ik zit niet op een sport, maar toch vind ik dit voetballen leuk.” Haar klasgenoot Jairus heeft wel van Pantar gehoord. “Ik ben daar een keer geweest en toen gingen we fietsen uit elkaar halen.” Maar dat ziet hij zichzelf later niet doen. “Als ik geen voetballer word dan wil ik ICT’er worden. Met een eigen bedrijf.”

Win-win

Pantar ziet deze voetbalclinic als een pilot. Is dit een geschikte manier om middelbare scholieren door sport te laten kennismaken met het bedrijf? Ze worden daarbij geholpen door Martin Gemin van de KNVB, afdeling aangepast voetbal. Hij ziet de samenwerking met Pantar en sv de Meteoor als een mooie win-win. “Pantar helpt ons zo om jongeren te bereiken die misschien wel de stap naar een voetbalclub willen maken. In een regulier team of in een G-team. En tegelijkertijd kan Pantar zich zo laten zien. Ik ben enthousiast om dit samen komend schooljaar verder uit te breiden naar bijvoorbeeld mytylscholen.”

Gescout

De clinic zit erop, de meeste leerlingen houden het voor gezien. Een paar trekken nog even een sprintje tegen een Pantarmedewerker. “Ze denken zeker dat ze gescout gaan worden”, zegt een leerling die weer terug wil naar school. René is tevreden. “De gymdocent zei net dat hij t ongelofelijk vond hoe wij de leerlingen ruim een uur aan de gang hebben gehouden. Dus volgens mij hebben we het goed gedaan.”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.