“Ik kijk naar de mens-kant en niet alleen naar het werk.”

Marina Wildenburg-De Vries, ontwikkelcoach

“Voor sommigen is Pantar de laatste kans op werk”

Code Groen

Regisseur Marjoleine Boonstra maakte de indringende tv-documentaire Code Groen over de mannen en vrouwen in oranje pakken die bij Pantar werken. Code Groen is donderdag 27 oktober, 22.18 uur, te zien op NPO2 bij Human. In een vierluik besteden we voorafgaande aan de uitzending in losse portretten aandacht hieraan. In de derde aflevering, coach Marina.

Confronterend, zo zou Marina Wildenburg-De Vries, ontwikkelcoach bij Pantar, de documentaire ‘Code Groen’ omschrijven. En niet om zichzelf aan het werk te zien. “Het blijft altijd wat raar om jezelf terug te zien.” Maar vooral doordat het zo zichtbaar maakt, hoeveel moeite het mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kost hun draai te vinden in een baan. Zelfs bij Pantar, een sociaal ontwikkelbedrijf dat juist gespecialiseerd is in de ontwikkeling van deze groep. In de docu is te zien hoe vaak Marina een medewerker belt en appt om hem te motiveren weer aan het werk te gaan. Iets wat ze vaker doet, maar zo in beeld gebracht, raakt het haar wel. “Je doet zo je best voor iemand, voor sommigen is Pantar echt de laatste kans op werk.”

Rugzak

Hoe ver ga je om iemand weer aan het werk te krijgen en te houden? Het is de vraag die Marina zich aan het einde van een werkdag vaak stelt. Veel van de groenmedewerkers in de docu dragen een flinke rugzak met uitdagingen en teleurstellingen met zich mee. “Ik kijk naar de mens-kant en niet alleen naar het werk, de regels en afspraken”, zegt Marina. “Iemand die geen woonadres heeft, niet weet waar hij de komende nacht slaapt, maar zich wel weer om half acht bij de groenkeet moet melden. Als je het dan alleen maar over het werk hebt, ga je langs elkaar heen praten. Werk is een middel om mensen breder te ontwikkelen, weer eigenwaarde en zelfvertrouwen op te bouwen.”

Verschil maken

En ook al redden mensen het niet in een baan bij Pantar, ze gelooft dat die momenten van echt contact, wanneer mensen zich gezien en gehoord voelen, uiteindelijk bepalend zijn. “Daar hou ik me aan het einde van de dag aan vast. Dat ene appje, dat telefoontje of die opmerking, waaruit blijkt dat we toch het verschil hebben gemaakt.”

Ze weet dat ze hier soms ook te ver in kan gaan. “Het is jammer dat de scène waarin teamleider Theo mij duidelijk maakt dat ik iedereen maar denk te kunnen redden, er uiteindelijk niet in is gekomen. Deze discussie liet mooi zien hoe we binnen Pantar soms pittige gesprekken hebben over die twee kanten van mens en werk.”

Oordelen

Ze hoopt dat mensen na het zien van de docu zich realiseren dat achter de mannen en vrouwen in de oranje pakken vaak een verhaal zit. “Dat is ook de reden dat ik mee heb gedaan aan deze documentaire. Mensen hebben vaak een bepaald beeld, gooien achteloos wat afval voor de voeten van onze medewerkers. Maar dat beeld klopt niet. Niet alles in het leven is een bewuste keuze. Soms gebeuren de dingen en is het maar afwachten hoe het kwartje valt. Je hier bewust van zijn, helpt om van het oordelen weg te blijven.”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.