Kapsones kweken en kwaliteiten ontdekken
Twee teamleiders, twee teams, ieder met hele verschillende medewerkers. Kan de ƩƩn zijn medewerkers veel vrijheid geven, de ander is druk met observeren en instrueren. Wat deze teamleiders gemeen hebben? Hun drive om hun medewerkers een werkplek te bieden waar ze tot hun recht komen.
Rinus Stout is teamleider bij Pantar en verantwoordelijk voor terreincoaches en facilitair medewerkers bij het Amsterdam UMC. āWe willen ons allemaal gewaardeerd voelen in ons werk.ā

Rinus (links) met zijn medewerkers bij het Amsterdam UMC
Hoe stimuleer jij medewerkers in hun ontwikkeling?
Ik wil dat medewerkers wat kapsones krijgen over zichzelf. Ik prikkel ze om hun eigen uitdagingen aan te gaan. Iedereen heeft het recht op het maken van fouten. Ik ben er voor vragen, om hun verhaal te horen en bij te sturen. Dat betekent soms een lastig gesprek. Bijvoorbeeld bij iemand met een kort lontje voor wie een een agressiecursus misschien goed zou zijn. Of de slonzige medewerker uitleggen hoe belangrijk persoonlijke hygiƫne is.
Medewerkers die potentie hebben, helpen we verder door ze certificaten te laten halen of de voorliedenopleiding aan te bieden. Het is mijn ultieme droom dat medewerkers na hun tijd bij Pantar bij een reguliere werkgever aan de bak kunnen. De periode bij Pantar is goed voor rust, reinheid en regelmaat.
Hoe ziet een gemiddelde werkdag bij het Amsterdam UMC eruit?
Elke dag beginnen we gezamenlijk. We maken een praatje, nemen de dag door en dan gaat iedereen richting zijn werkplek. Onze terreincoaches staan bij de ingang van het ziekenhuis, begroeten de bezoekers, wijzen ze de weg en attenderen mensen op het feit dat er in en rond het ziekenhuis niet mag worden gerookt. De facilitair medewerkers gaan aan de slag met het schoonmaken van de centrale pleinen en vullen de hand-desinfectiepalen. De meerwerkende voorlieden begeleiden het dagelijkse werk. Als teamleider zorg ik voor het contact met de opdrachtgever. En gedurende de dag loop ik langs mijn teamleden. Ik kijk hoe het met ze gaat en ik heb gesprekken over persoonlijke ontwikkelpunten.
Wanneer ga jij ās avonds tevreden naar huis?
Werken is meer dan alleen uitvoeren wat er moet gebeuren. Ik laat mijn team ervaren dat ook het persoonlijke contact tussen collegaās belangrijk is. Wie is die collega met wie jij elke dag samenwerkt, wat zijn haar hobbyās, welke situaties vindt hij lastig? Hoe fijn is het als je in een groep kunt werken waar je je kwetsbaar durft op te stellen en van elkaar kunt leren?
De ƩƩn noemt het eigenwaarde opbouwen, ik noem het kapsones krijgen. Uiteindelijk gaat het om hetzelfde; we willen allemaal aan het einde van de dag het gevoel hebben dat we van meerwaarde zijn geweest in ons werk. En als iedereen dan welgemeend ātot morgenā zegt, dan ben ik tevreden.