“Hier kun je in alle rust jezelf weer opbouwen.”

Erwin van de Berg, voorman bij Groen

“Groen zorgt voor ontspanning”

Code Groen

Regisseur Marjoleine Boonstra maakte de indringende tv-documentaire Code Groen over de mannen en vrouwen in oranje pakken die bij Pantar werken. Code Groen is donderdag 27 oktober, 22.18 uur, te zien op NPO2 bij Human. In een vierluik besteden we voorafgaande aan de uitzending in losse portretten aandacht hieraan. In de tweede aflevering, voorman Erwin van de Berg

Zittend aan een plastic tuintafel bij de Pantarkeet op een verlaten parkeerterrein in Osdorp, kijkt Erwin terug op de documentaire ‘Code Groen’. “Er is wel weinig beeldmateriaal overgebleven na vier dagen filmen”, zegt hij lachend. Maar hij vindt het prima zo. “Het belangrijkste wat ik wilde zeggen zit erin.”

In de documentaire vertelt hij over het gevoel van vrijheid dat het werken in het groen hem geeft. En waarom die vrijheid zo belangrijk is na het harde leven dat hij heeft gehad. “Doordat ik achttien jaar geleden een baan kreeg, kon ik mijn leven veranderen.”

Ontspanning

Elke dag, weer of geen weer, verzamelen Erwin en zijn ploeggenoten op deze parkeerplaats. “Ik ben een soort voorman, maar ik heb niks met functies zoals baas. Een hond heeft een baas.” Rondom de keet staan mooie plantenbakken, een gezellig zitje en in de struiken een Boeddhabeeld. “Ik weet van alle planten en bomen hier de naam en ook de Latijnse”. Hij laat een filmpje zien van zijn eigen dakterras dat ook vol staat met planten en struiken. “Groen zorgt voor ontspanning.”

Beperking

Het zijn woorden die in eerste instantie niet lijken te passen bij deze Amsterdammer die ooit bij Pantar begon vanwege zijn korte lontje, zoals hij het zelf zegt. “Inmiddels heb ik geen psychische beperkingen meer, maar vooral lichamelijke.” Hij somt alle kwalen op waar hij last van heeft. Maar eigenlijk gelooft hij niet in beperkingen. “Iedereen heeft toch wel wat?” Samen met zijn teamgenoten lacht hij zich rot om de brieven die ze van het UWV krijgen, over hoe beperkt ze zouden zijn. Ze begrijpen er vrij weinig van. Ze werken toch? Voor hetzelfde geld hadden ze ook op de bank kunnen blijven zitten en een uitkering ontvangen.

Kwaliteit

Het zou volgens Erwin mooi zijn als de mensen in de buurt waar ze dagelijks werken zich dit ook wat vaker zouden realiseren. “Dat ze niet denken dat we een stelletje mongolen zijn of een taakstraf hebben en papierprikkers zijn. We leveren kwaliteit. We onderhouden de perken, snoeien bomen en houden de trambanen vrij van onkruid. Sommige mensen schreeuwen dat we het grof vuil moeten opruimen. Dan probeer je ze uit te leggen dat wij niet van ‘grijs’ zijn. Toen ik nog een kort lontje had, zou ik dan een woedeuitbarsting hebben gehad”, schaterlacht hij. “Maar sinds de cursus ‘Emotie de Baas’ laat ik ze uitrazen of loop ik weg.” Gelukkig heeft hij ook genoeg positieve verhalen over buurtbewoners die ze koekjes of ijs brengen.

Rust

Zijn leuke vaste ploegje collega’s, het werken met planten, onder de mensen zijn. Het zorgt er allemaal voor dat Erwin nooit met tegenzin richting de keet gaat. “Ik hoop dat de documentaire laat zien hoe goed we het hier hebben bij Pantar. En dat het mensen die in de goot liggen, aanspoort om weer op te krabbelen. Hier kun je in alle rust jezelf weer opbouwen.”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.