“Bijna alles wat ik nu doe, heb ik door Pantar en Project 8 geleerd.”

Vaste baan in glastuinbouw na leer-werktraject voor nieuwkomers

Een baan vinden die bij je past is vaak een grote uitdaging voor nieuwkomers in Nederland. Een nieuwe taal, nog weinig contacten, andere cultuur en gewoontes en een compleet andere arbeidsmarkt. Om daarmee te helpen bundelden Pantar, het sociaal-ontwikkelbedrijf van Groot-Amsterdam, en Project 8, een stichting die nieuwkomers begeleidt naar duurzaam werk, hun krachten in een leer-werktraject voor vrouwelijke nieuwkomers met groene vingers. Door hun enthousiasme voor groen en planten was de koppeling met de glastuinbouw snel gemaakt. Zo verbonden beide organisaties een grote hoeveelheid ‘onbenut arbeidspotentieel’ aan een innovatieve sector vol baankansen.

Pantar en Project 8 creëerden samen het traject vanuit de Tuinderij van Pantar in Amsterdam. Met een enthousiasmerende flyer benaderde Project 8 de vrouwen via buurthuizen en stichtingen. Het traject startte al snel met zes deelnemers. Pantar verzorgde een intensief leer-werkprogramma met veel bezoeken aan verschillende glastuinbouwbedrijven in de regio. Project 8 zorgde voor de persoonlijke begeleiding en ontwikkeling.

Resultaat

“Met taalles, trainingen over de Nederlandse werkcultuur en bovenal een hele boel praktijkervaring bloeiden de vrouwen op”, vertelt Michelle Koomen van Project 8, “Het traject fungeerde als springplank om met zelfvertrouwen, vakkennis en een officieel erkende MBO-praktijkverklaring van onderwijsorganisatie Vonk aan de slag te gaan bij reguliere werkgevers.” In twaalf weken werden de vrouwen klaargestoomd om in een kas te werken met bloemen, planten en kruiden. En niet zonder resultaat. Van de zes deelnemers zijn er vier uitgestroomd naar een duurzame baan in de sector. Twee deelnemers zijn een andere richting ingeslagen.

Nisreen

Eén van de vrouwen was Nisreen, een gedreven enthousiasteling met passie voor alles wat groen is. Voordat ze naar Nederland kwam, woonde ze in Syrië waar ze al een opleiding afrondde in de landbouw. In Nederland wilde ze verder bouwen aan haar carrière. Via Project 8 kwam ze in aanraking met het traject dat haar het steuntje in de rug gaf dat ze nodig had. Na de twaalf weken stroomde Nisreen uit naar een vaste baan bij potplantenkwekerij Willem Kuipers BV.

Nisreen moest vanuit het hart van de bollenstreek elke dag ver reizen voor het traject. Toch vond ze dit helemaal de moeite waard: “Bijna alles wat ik nu doe, heb ik door Pantar en Project 8 geleerd, zoals grond mixen, planten en bloemen knippen en snijden en planten poten.” Ze heeft ook nieuwe vaardigheden geleerd bij Willem Kuipers. Ze werkt daar bijvoorbeeld met andere gewassen dan op de Tuinderij die een andere aanpak vragen. Zo blijft Nisreen doorgroeien en leert ze dagelijks nieuwe dingen

Nieuwe samenwerking

Willem Kuipers reageerde enthousiast toen het bedrijf de vraag kreeg of hij een opgeleide nieuwkomer in dienst wilde nemen. Loes Kuipers, administratief medewerker bij Willem Kuipers vertelt: “We waren al op zoek naar vaste mensen en het is erg interessant om verschillende talen en achtergronden op de werkvloer te hebben.” Het is de eerste keer dat de kwekerij meewerkt aan zo’n project en ze zijn nu ontzettend blij met Nisreen. Ze voelt zich goed op haar plek in het bedrijf. Ze vindt haar collega’s leuk en durft in gesprek te gaan en vragen te stellen.

Nog één wens die Nisreen aangaf bij Loes: “Ik wil graag meer met vrouwen werken. Zij praten meer en dan kan ik mijn Nederlands beter oefenen.”

Ook aan de slag met Pantar? Met een verwijzing van Gemeente Amsterdam kijken wij graag naar de mogelijkheden.

Meer weten? instroom@pantar.nl.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.