“Ik ben ervan overtuigd dat Pantar de maatschappij geld oplevert”

Interview Ton Wallast – lid Raad van Toezicht Pantar

Dat werk meer is dan het hebben van een baan en geld verdienen, zag Ton Wallast in zijn directe omgeving. “Mijn zus heeft het syndroom van Down en werkt in een lunchtent waar meer mensen met een beperking werken. Vanaf het moment dat ze daar aan de slag ging, zag ik haar rechtop lopen en stralen. Toen in coronatijd alles dicht moest, werd ze ook echt ongelukkig. Die waarde van werk zie ik ook bij Pantar.” Maar hoe kun je die waarde die werk biedt, nu in resultaten of cijfers gieten? Die vraag houdt Ton bezig sinds hij vorig jaar toetrad tot Pantars Raad van Toezicht.

Als CFO werkte hij altijd voor bedrijven die waarde toevoegen aan de samenleving. Van Fox-IT, die gaat voor een cyberveilige samenleving tot zijn huidige werkgever Priva, dat zorgt voor klimaatsystemen waarmee voedsel en planten op een duurzame manier verbouwd kunnen worden, om zo de wereld van voldoende eten te voorzien. Ook bij Pantar wil hij graag een bijdrage leveren aan een positieve missie.

Waardes

“Pantar creëert waarde in werk; economische waarde, maatschappelijke waarde en eigenwaarde. Maar het verraste me hoe weinig deze waardes tot uiting komen in de financiële stukken. Het gaat vaak over wat het kost, maar veel minder over wat het de samenleving oplevert.”

Een betere gezondheid, minder criminaliteit, minder uitkeringen, zomaar wat voorbeelden van opbrengsten van werk die Ton voor ogen heeft. “Ik ben ervan overtuigd dat Pantar de maatschappij geld oplevert”, zegt hij. “Maar deze opbrengsten, bijvoorbeeld dat er minder uitkeringen nodig zijn als iemand werkt, krijgt Pantar niet uitbetaald om weer in te zetten. Dat heet binnen de financiële wereld ‘wrong pocket problem’; kosten en opbrengsten zitten niet in hetzelfde potje.”

Simpel

Als nieuw RvT-lid hoopt hij onder andere van waarde te kunnen zijn met het inzichtelijk maken van die opbrengsten. De afgelopen maanden stonden voor Ton in het teken van kennismaken, rondkijken en snappen hoe het binnen een sociaal ontwikkelbedrijf eraan toegaat. Een volgende stap wordt het onderzoeken van mogelijkheden om die opbrengsten te onderbouwen. Ton: ”Ik hou ervan om dingen simpel maken. Als je resultaten op een simpele manier weergeeft, kun je daar meer uithalen dan allerlei uitgebreide rapportages.”

Lid Raad van Toezicht Ton Wallast

Bevlogen

“Ik ben geen goede financieel adviseur als het gaat om optimaliseren, maar werk juist graag in een omgeving waar veel verandert”, zegt hij. “Dat vraagt om heldere keuzes met een scherp zicht op wat veranderingen financieel betekenen.” Met de nieuwe strategie die Pantar voor ogen heeft, lijkt dit toezichthouderschap hem dan ook op het lijf geschreven. “Veranderen is spannend, het kan ook zorgen voor onzekerheid of gedoe. Maar bij Pantar merk ik een enorme betrokkenheid, er zit flair en leidinggevenden hebben een gedeeld beeld over waar de organisatie heen moet. En als je bevlogen mensen de ruimte geeft, dan komt het wel goed.”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Pantar timmert mee aan nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal aan de Prins Bernhardlaan is bijna klaar. Na de kerstvakantie kan hier volop gesport worden. Daarna wordt de bestaande hal opgeknapt. Door de medewerking van Pantar krijgt dit project een extra lokaal, sociaal én duurzaam tintje. De nieuwe tribunes, prachtige meubels, houten wandelementen en jassenhaken komen namelijk uit de timmerwerkplaats van Pantar.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.