“Hier werk ik met zoveel plezier!”

Ik ben cum laude afgestudeerd in praatjes

Henri (54) loopt dagelijks zijn rondes over het terrein van de Universiteit van Amsterdam op het Sciencepark. Zijn felgele pet met daarop het woord ‘fietscoach’ draagt hij met trots.

Het is rustig op het Sciencepark. Af en toe druppelen wat studenten en medewerkers de fietsenstalling binnen. Er is plek voor 1600 fietsen, maar in deze vakantie- en coronatijd is een derde van de fietsenrekken bezet. Rustig of niet, Henri staat er vijf dagen per week. Om studenten en medewerkers te vragen hun fiets ín de stalling te zetten en niet erbuiten. En kom bij Henri niet aan met de smoes dat je over vijf minuten weer terug bent. “Ik ben cum laude afgestudeerd in die praatjes van jullie”, krijg je dan als gevat antwoord.

Aanspreken

Elke ochtend begint hij met zijn ronde langs de gebouwen en verwijdert fietsen en scooters die nooduitgangen blokkeren. Sommige bezoekers van het Sciencepark groeten hem of blijven even staan voor een gesprekje. Anderen lijken hem nauwelijks op te merken. “Die zijn in een soort trance en te druk met zichzelf”, aldus Henri. Er ontgaat hem niks, foutparkeerders worden meteen aangesproken. “Ik vraag een paar keer vriendelijk of ze hun fiets netjes willen stallen, en als ze dan nog niet luisteren dan sleep ik later hun fiets alsnog naar de stalling”, zegt Henri lachend.

Gevarieerd werk

Henri werkt nu bijna dertig jaar bij Pantar. Hij heeft van alles gedaan; van het nabezorgen van kranten, keukenwerk tot het inpakken van medicijnen. “Bij Pantar kun je zoveel gevarieerd werk doen.” Maar een paar jaar geleden zocht hij werk waarbij hij meer onder de mensen zou komen. En zo begon hij, na een korte interne opleiding, als Pantar-fietscoach.

Regels

Na een tijdje bij een gemeentelijke fietsenstalling in de binnenstad gewerkt te hebben, staat hij nu tussen de studenten. Als het wat rustiger is, helpt Henri zijn collega’s met het rondbrengen van post en het onderhoud van het gebouw. Aan het begin van het collegejaar heeft hij het altijd druk. “Dan moet ik de studenten leren wat de regels zijn, anders doen ze maar wat ze willen.”

Trots

Waar het voor de studenten die hem goedemorgen wensen nog gissen is waar ze later zullen werken, is het voor Henri al duidelijk. “Hier werk ik met zoveel plezier!” In de toekomst wil hij nieuwe fietscoaches gaan opleiden. Medewerkers die met net zoveel trots de pet met ‘fietscoach’ zullen dragen.

Dit artikel verschijnt in september in MUG-magazine.

UvA/HvA zoeken op dit moment mensen voor diverse vacatures. Kijk op Ik zoek werk met begeleiding voor meer informatie.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Pantar timmert mee aan nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal aan de Prins Bernhardlaan is bijna klaar. Na de kerstvakantie kan hier volop gesport worden. Daarna wordt de bestaande hal opgeknapt. Door de medewerking van Pantar krijgt dit project een extra lokaal, sociaal én duurzaam tintje. De nieuwe tribunes, prachtige meubels, houten wandelementen en jassenhaken komen namelijk uit de timmerwerkplaats van Pantar.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.