Via Pantar doorgroeien naar een betaalde baan.

Hasan en Pantar

Als vluchteling kwam Hasan Salad Elmi vanuit Somalië naar Nederland. Inmiddels heeft hij een verblijfsvergunning en verzorgt hij bij Pantar het groen in de stad. “Ik wil zelf mijn huis kunnen betalen.”

Langs de spoorlijn klinkt het geluid van kettingzagen. Mannen in werkkleding snoeien de grote heesters. Alle takken worden verzameld. “Dat is voor de takkenril, een soort houten wal. Een mooie schuilplaats voor egels, vogels en insecten”, vertelt Axel. Hij is voorman bij Pantar en met zijn team pakt hij in opdracht van de gemeente dit stuk groen in Amsterdam Oost aan. Hasan knipt met een snoeischaar de takken in stukken en legt ze op de takkenril. Sinds een jaar werkt hij in de groenvoorziening. Via een arbeidsfit traject voor statushouders kon hij snel doorstromen naar een betaalde baan bij Pantar.

Plantennamen

Axel vertelt hoe Hasan graag nieuwe dingen wil leren. “Hij is enthousiast. Als de grasmaaier op de wagen staat dan is hij er als eerste bij. Ook vraagt hij me altijd naar de Nederlandse namen van planten. Ik heb hem uitgelegd dat hoe meer vaardigheden hij leert, hoe leuker zijn werk zal worden.” Hasan vindt het samen met collega’s buiten werken erg leuk. “Mensen in de buurt zijn ook positief; ‘hé meneer, goed bezig’ roepen ze of ik krijg een high-five. Werk is belangrijk voor mij. Zonder werk heb ik geen huis. Ik wil zelf mijn huis kunnen betalen en geld sparen voor mijn familie. Thuis zitten is niet goed.”
Dat zegt hij ook tegen mensen die geen werk kunnen vinden. “Ga om je heen kijken en vragen naar mogelijkheden, via de gemeente en Pantar. Vragen kost niks, maar eten kost geld.” Axel gaat ondertussen door met het verjongen van de heesters en Hasan gaat weer aan de slag met de takken. Er moet nog een flink stuk gesnoeid worden deze week.

Certificaten

Bij Pantar leerde Hasan de basis van werken in het groen en haalde hij het certificaat bosmaaien. Hij probeert nu het VCA-certificaat te halen voor veilig en gezond werken. “Dat is best lastig door de taal, maar ik had wel de hoogste score van de groep”, zegt hij lachend.

Elke week gaat hij naar het Wellant College, daar volgt hij een groenopleiding. Vol trots laat hij foto’s zien van een mooi aangelegd perk. “Kijk, hier hebben we meer dan 800 planten gepoot.”

Hasan en Pantar

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Pantar timmert mee aan nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal aan de Prins Bernhardlaan is bijna klaar. Na de kerstvakantie kan hier volop gesport worden. Daarna wordt de bestaande hal opgeknapt. Door de medewerking van Pantar krijgt dit project een extra lokaal, sociaal én duurzaam tintje. De nieuwe tribunes, prachtige meubels, houten wandelementen en jassenhaken komen namelijk uit de timmerwerkplaats van Pantar.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.