“Bij Pantar blijven we steeds kijken naar waar onze medewerkers blij van worden.”

“We blijven focussen op wat iemand wél kan”

Druk pratend schuift Gino (17) aan de overlegtafel van zijn teamleider Daan Godschalk. Hij kan niet wachten om zijn verhaal te vertellen, zo trots is hij op wat hij heeft bereikt.
Dat enthousiaste gepraat was in het eerste jaar van zijn stage in de houtwerkplaats van Pantar nog wel een ‘dingetje’. Zoals hij het zelf zegt.

Al snel na de start van zijn praktijkonderwijs-stage blijkt dat Gino moeite heeft met concentreren en veel kletst. “Collega’s wilden niet meer met hem samenwerken, omdat ze teveel werden afgeleid”, vertelt Daan. “Vaak ging het kletsen ook gepaard met flink wat gemopper; over de regen, een kapotte fiets of pijntjes. We noemden Gino wel eens de jongste 70-jarige die we kenden.” Gino kijkt Daan lachend aan. “In het begin kon ik niet zo goed tegen deze grapjes, dan liep ik meteen weg. Maar ik heb hier ook geleerd hoe ik irritaties moet aankaarten.”

Lawaai

Uiteindelijk blijkt de oplossing voor het geklets simpel. Hij gaat aan de slag in het gedeelte van de werkplaats waar alle houtmachines staan. Door het lawaai loopt iedereen met gehoorbeschermers en is een goed gesprek voeren niet mogelijk. Gino wordt verantwoordelijk voor het demonteren van pallets, die zijn collega’s daarna verwerken tot mooie gladde planken. En vanaf dat moment werkt Gino aan één stuk door. “Als ik niks doe, dan komt de hele werkplaats tot stilstand en heb ik mijn collega’s op mijn nek.”
Daar wordt ook duidelijk dat Gino veel interesse heeft in alles wat met machines te maken heeft. Hij maakt ze schoon en wil precies weten hoe ze werken. Inmiddels mag hij de voormannen assisteren bij het bedienen van de machines.

Daan: “Bij Pantar blijven we steeds kijken naar waar onze medewerkers blij van worden. Door te focussen op wat iemand wél kan en leuk vindt, leren mensen een stuk sneller.”

Succesverhaal Gino

T-shirt

Gino rondde zijn stage netjes af, haalde zijn diploma en is nu bezig met een MBO-2 opleiding. “Het moment dat ik hoorde dat ze mij graag in het team wilden hebben, dat was zo mooi. Ik heb een contract bij Pantar gekregen, ik heb mijn doel behaald”, vertelt hij enthousiast. “Dat heb je zelf bereikt, Gino”, zegt Daan. “Jij hebt laten zien dat je leergierig bent en verantwoordelijkheidsgevoel hebt. We werken hier als een hecht team waarbij ieders werk bijdraagt aan een groter geheel. Dat begint bij die pallets en eindigt bij een mooie tafel voor de klant of soms zelfs in een showroom in Parijs. Dat is een verdienste van álle medewerkers hier in de houtwerkplaats.” Gino lijkt alweer een nieuw doel voor ogen te hebben. “Dit shirtje moet een ander kleurtje krijgen”, zegt hij, terwijl hij naar zijn rode t-shirt wijst. “Blauw of zwart, net zoals de voormannen en de collega’s die de machines bedienen.”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Pantar timmert mee aan nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal aan de Prins Bernhardlaan is bijna klaar. Na de kerstvakantie kan hier volop gesport worden. Daarna wordt de bestaande hal opgeknapt. Door de medewerking van Pantar krijgt dit project een extra lokaal, sociaal én duurzaam tintje. De nieuwe tribunes, prachtige meubels, houten wandelementen en jassenhaken komen namelijk uit de timmerwerkplaats van Pantar.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.