“Geloof in jezelf en durf de stap naar buiten te zetten”

Van Pantar naar een vast contract bij een hovenier

Bij Pantar leer je hoe te werken in het groen, de catering of op de houtwerkplaats. Maar je leert ook op tijd komen. Te werken in een team en je bouwt een werkritme op. En dat allemaal op een veilige werkplek. Waar je stappen vooruit maakt en soms weer een stapje terug doet.  Als het goed gaat, kun je zelfs een overstap maken. Bijvoorbeeld naar een hovenier, cateraar of een timmermansbedrijf.

Hoe is het om die overstap te maken?

We vroegen het aan Eduard (59) en Zakaria (28).

Allebei werkten ze bij Pantar in het groen. Drie jaar geleden gingen ze naar hoveniersbedrijf Dolmans Landscaping Group. Eerst voor een paar dagen per week. Toen dat goed ging, kregen ze een tijdelijk contract. En nu hebben ze een vast contract.

Wat voor werk doen jullie bij Dolmans?

Eduard: “Ik werk in Buitenveldert, het leukste deel van Amsterdam! We schoffelen en onderhouden de plantsoenen voor de gemeente. Bewoners zijn echt blij met ons. Ze komen een praatje maken of we krijgen een bakje koffie! In het groen werken, de vogeltjes horen, ik geniet er echt van.”

Zakaria: “De ene dag ga ik los op een bedrijventerrein en doe daar het groenonderhoud voor grote bedrijven. De andere dag sta ik op een schoolplein in Haarlem en rijd ik kruiwagens vol schoon zand naar de zandbak. Soms mogen de kinderen me helpen.”

Wat hebben jullie bij Pantar geleerd?

Eduard: “Vroeger werkte ik in de Rotterdamse haven. Maar toen ik mijn baan kwijtraakte, vond ik moeilijk nieuw werk. Zo ben ik bij Pantar begonnen in het groen. Daar heb ik alles geleerd over wat wel of niet onkruid is.”

Zakaria: “Discipline! Ik was altijd te laat. Op school ging het niet goed met me. Ik had moeite met stilzitten en concentreren. Uiteindelijk ben ik in de fietsenwerkplaats van Pantar begonnen. Daarna ging ik naar de reiniging en toen het groen. Ik vond het fijn dat ik daar steeds in dezelfde groep werkte. Door het werk leerde ik open te zijn, vragen te stellen en tot dertig te tellen als er iets gebeurt dat ik niet wil.”

Hoe heeft Dolmans jullie geholpen je plek te vinden?

Eduard: “Al vanaf de eerste dag dat ik hier ben, werk ik samen met dezelfde collega. Wij rijden samen naar klussen toe. Met hem kan ik goed praten over waar ik mee zit. We helpen elkaar.”

Zakaria: “Het was wel even wennen dat ik bij Dolmans elke dag ergens anders werk. Bij Pantar bleef ik steeds in dezelfde buurt. Maar vanaf het begin voelde het als thuiskomen. Mijn leidinggevende begrijpt me. Wanneer ik te druk ben, roept hij: ‘Doe eens even rustig!’ Dan ga ik muziek luisteren. Als ik op een schoolplein werk, doe ik soms gehoorbeschermers op, anders ben ik snel afgeleid. Mijn collega’s snappen dat.”

Jullie hebben nu een vast contract. Hoe voelt dat?

Eduard: “Ik voel me veel beter nu ik weet dat ik hier mag blijven. Die zekerheid zorgt voor ontspanning. Nu hoef ik niet meer twintig kilometer per dag te hardlopen om de stress uit mijn lijf te krijgen.”

Zakaria: “Ik was zo blij toen ik hoorde dat ik een vast contract kreeg! Voor mij voelt het als ultieme vrijheid. Vooral financieel. Ik verdien mijn eigen salaris en hou geld over om op vakantie te gaan. Het leven van de straat heb ik ook gekend. Maar wat ik nu heb is me zoveel meer waard. De kans die ik altijd wilde, hebben ze mij nu gegeven.”

Peggy de Rijk werkt op de personeelsafdeling bij Dolmans.

Hoe was de samenwerking met Pantar?

“We zijn een familiebedrijf met een hart voor de zaak én voor mensen. Daarom wilden we medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. Voor ons was het de eerste keer dat we samenwerkten met Pantar en best spannend. Hoe reageren collega’s en kunnen onze voorlieden de begeleiding doen?

Wat erg heeft geholpen waren de gesprekken met Pantars leidinggevenden. Hoe konden we Zakaria helpen wél op tijd te komen? Welke voorman kan goed omgaan met zijn drukke karakter? Hoe konden we zien of Eduard, die in het begin niet makkelijk praatte, het naar zijn zin had?

Stap voor stap hebben we elkaar leren kennen. Per maand keken we hoe het ging en spraken we over wat beter kon. En zo zijn we van een detachering, naar een jaarcontract en uiteindelijk naar een vast contract gegaan.

We zijn blij met deze twee nieuwe medewerkers. Ze hebben hun contract helemaal zelf verdiend!”

Bas van Breukelen is teamleider bij Pantar.

Hoe heb je Zakaria en Eduard geholpen de overstap te maken?

“Als je ergens anders gaat werken, dan is dat altijd spannend. We hebben een jaar de tijd genomen om Zakaria en Eduard te laten wennen. We praatten met ze over hoe het ging. Waar hadden ze moeite mee? Wat kon er beter? Het was net even dat steuntje in de rug. In dat jaar hebben ze laten zien dat ze met vlag en wimpel waren geslaagd!

Soms stuur ik nog wel eens even een appje hoe het met ze gaat. Even een vinger aan de pols houden.

Ik merk dat veel medewerkers twijfelen of het ze lukt buiten Pantar. Maar bij Pantar leer je in een paar jaar het werk, je ontwikkelt jezelf. En dan ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Geloof in jezelf en durf de stap te zetten.”

Hoe verliep de samenwerking met Dolmans?

“Veel bedrijven hebben koudwatervrees om medewerkers van Pantar aan te nemen. Ze weten niet precies wat iemand kan en welk niveau hij of zij heeft. Ik leg altijd uit dat onze medewerkers – net zoals hun eigen medewerkers – een gebruiksaanwijzing hebben. En dat het belangrijk is om met elkaar te blijven praten over hoe het gaat. Net zoals je bij je eigen medewerkers zou doen.

Ik vond het leuk om te zien hoe Dolmans werkbegeleiders Zakaria en Eduard hielpen. Door even rustig te gaan zitten en uit te leggen wat ze bijvoorbeeld de volgende dag gingen doen. Ik ben echt trots op hoe deze samenwerking is verlopen. En ik hoop dat meer groenbedrijven onze medewerkers een kans willen geven!”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.