Sociale impact in de praktijk: catering
Het ingenieursbureau van de Gemeente Amsterdam publiceerde onlangs een e-zine over sociale impact in de praktijk. Daarvoor werden ook drie collega’s van Pantar geïnterviewd. In dit interview vertelt Omar Ahmitach, catering-medewerker op het Amsterdamse stadhuis over zijn ontwikkeling binnen Pantar.
Vijf jaar al werkt Omar Ahmitach (51) als catering-medewerker op het Amsterdamse stadhuis. In die tijd heeft hij enorme stappen gemaakt. ‘Het werk geeft me zelfvertrouwen en ik voel me gewaardeerd. Maar het fijnst vind ik het contact met de collega’s.’ Omar is bij de gemeente Amsterdam gedetacheerd via sociaal ontwikkelbedrijf Pantar.
Omar Ahmitach heeft zijn leven tegenwoordig goed op orde. Dat is wel eens anders geweest. ‘Ik had een zwaar bestaan en heb een lange weg afgelegd’, zegt hij. Meer wil hij er niet over kwijt. ‘Mijn werk is in ieder geval een belangrijk onderdeel van die weg omhoog. Misschien wel het allerbelangrijkste deel. Werk geeft je dag structuur, inhoud en richting. En je hebt contact met anderen. Dat is gezellig en ook leer je steeds weer nieuwe dingen. Ik had nooit verwacht dat ik zo ver zou komen.’
‘Mijn draai gevonden’
Omar is sinds 2016 in dienst bij sociaal ontwikkelbedrijf Pantar en vanaf dag één werkt hij in de catering op het stadhuis in Amsterdam. De catering is hier sinds ongeveer een jaar in handen van cateringbedrijf Eurest die hier negen medewerkers van Pantar inzet. Omar: ‘We draaien het bedrijfsrestaurant, verzorgen de lunches, maken buffetten en brengen koffie rond, bijvoorbeeld voor commissievergaderingen. Onderweg maak ik dan vaak een praatje met mensen. De meesten ken ik hier inmiddels, en zij mij. Ik heb mijn draai hier helemaal gevonden.’
Leren plannen en organiseren
Omar heeft zich flink ontwikkeld de afgelopen jaren. ‘In het begin vond ik het allemaal best spannend en nog moeilijk om mijn rust te bewaren, vooral als het druk werd’, zegt hij. ‘Maar dat gaat nu veel beter. Ik kan nu steeds beter plannen en organiseren, ook omdat ik inmiddels weet hoeveel tijd bepaalde taken kosten. Zo moet ik weleens 10 liter koffie zetten. Dat moet je niet te vroeg doen, want dan is de koffie niet meer lekker. Maar ook niet te laat, want dan ben je niet op tijd. Samenwerken was in het begin ook nog wel ”een dingetje”. Maar als je je collega’s eenmaal goed kent, weet je wat je van ze kunt verwachten, en zij van jou. En ik heb nu ook meer geduld dan ik eerder had.’