“Met de circulaire hub dragen we bij aan de duurzaamheids-doelstellingen van de stad.”

Pantars circulaire hub: waar staan we nu?

Vorige week (7-13 februari) was het de week van de Circulaire Economie. Een week waarin veel bedrijven die zich met circulaire projecten en producten bezighouden zich presenteren. Een mooie gelegenheid om een update te geven over de werkzaamheden bij Pantars circulaire hub. Want na het winnen van de Innovatieprijs hebben we zeker niet stilgezeten. Er is flink aan de weg getimmerd om samenwerkingen met andere bedrijven op te zetten en nieuwe opdrachten binnen te halen.

Wat is ook alweer de circulaire hub?

Voor de circulaire hub halen we verschillende soorten afval op uit de stad. Dat bewerken we zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Dat proces heet upcycling. Oude materialen krijgen dan een nieuwe, meer duurzame functie.

De technieken om alles uit het afval weer te hergebruiken worden steeds beter. Zo kunnen er uit koffiedroes inmiddels allerlei nieuwe producten worden gemaakt zoals koffiebekers of zeep. Het restant van de koffiedroes wordt gebruikt om biogas te maken. Sinaasappelschillen zijn weer grondstof voor Orangecello, van kartonnen koffiebekers worden weer tissues gemaakt. En uit textiel wordt weer nieuw textiel gemaakt. Alles krijgt dus een herbestemming. Eigenlijk spreken we daarom ook niet meer over afval maar over grondstoffen.

Hoe is het nu met de circulaire hub?

De circulaire hub kent inmiddels goede samenwerkingsrelaties met andere partijen, zoals Zoev City, Beelen, Seenons, de gemeente Amsterdam, de UvA en de HvA. Door nauw met deze partijen samen te werken, hebben we mooie nieuwe opdrachten binnengehaald voor circulaire werkzaamheden, zoals het sorteren van textiel en het verwerken van koffiedroes en koffiebekers.

Vanuit verschillende sectoren wordt hard gewerkt om deze nieuwe opdrachten succesvol uit te voeren. Zo rijdt Transport met elektrische auto’s, verschillende routes voor Seenons en haalt daar koffiedroes en sinaasappelschillen op. Bij de UvA en de HvA worden ook de koffiebekers opgehaald. Medewerkers van grijs regelen het ophalen van karton en bedrijfsafval in het Wallengebied, zodat Zoev City het vervolgens met de boot kan transporteren naar de afvalverwerker voor verdere recycling. En in het Recycling Service Centrum sorteren medewerkers het textiel uit heel Amsterdam.

Pantars Circulaire Hub

Een nieuwe locatie

Om de werkzaamheden beter te kunnen uitvoeren zijn we bezig met de inrichting van een nieuwe locatie. Omdat het om hele grote hoeveelheden grondstoffen gaat, was het niet mogelijk om dat op een van onze bestaande locaties doen. We hebben daarom gezocht naar een nieuwe locatie waar we al deze grondstoffen kunnen verwerken. Dat is een mooie ruime loods geworden op de Papierweg. En als alle apparatuur op tijd geleverd wordt, starten we daar in maart met diverse nieuwe circulaire werkzaamheden!

Positionering

Met de circulaire hub dragen we bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad. Alles komt hierin samen: circulariteit, duurzaamheid en inclusie.

Wil je meer weten over de hub? Laat het projectmanager Rik van den Berg weten: rik.van.den.berg@pantar.nl.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Pantar timmert mee aan nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal aan de Prins Bernhardlaan is bijna klaar. Na de kerstvakantie kan hier volop gesport worden. Daarna wordt de bestaande hal opgeknapt. Door de medewerking van Pantar krijgt dit project een extra lokaal, sociaal én duurzaam tintje. De nieuwe tribunes, prachtige meubels, houten wandelementen en jassenhaken komen namelijk uit de timmerwerkplaats van Pantar.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.