“Pantar heeft een belangrijke functie voor de stad Amsterdam. Door mensen aan het werk te helpen en werk voor de stad te doen.”

Interview Ilse de Graaff

Ilse de Graaff (44), directeur accounting & tax bij Rituals, was ruim vier jaar lid van de Raad van Toezicht van Pantar. Dit najaar neemt ze afscheid.

Toen ze vier jaar geleden binnenkwam bij Pantar kende ze de organisatie vooral van de busjes die ze door de stad zag rijden. Het toezichtschap heeft haar een inkijk gegeven in de wereld die schuil gaat achter de sociale ontwikkelbedrijven. “Pantar heeft een belangrijke functie voor de stad Amsterdam. Door mensen aan het werk te helpen en werk voor de stad te doen.” Pantar dankt Ilse voor haar inzet voor de Raad van Toezicht.

“Pantar heeft belangrijke functie voor de stad”

“Het is mij met de paplepel ingegoten hoe belangrijk financiële zelfstandigheid is. Daar zit ook mijn affiniteit met Pantar. Ze bieden mensen een springplank om hun weg te vinden op de arbeidsmarkt. En daarmee financiële zelfstandigheid op te bouwen.”

Klankbord

De vijf leden van de Raad van Toezicht helpen het dagelijks bestuur van Pantar die functie zo goed mogelijk uit te oefenen. “We kijken mee met beslissingen en investeringen en zijn een klankbord voor het bestuur. Ook zitten we regelmatig met de wethouder om tafel. Om te laten zien wat Pantar voor de stad betekent, nu en in de toekomst.”

Uitdagen

Ilse was ook voorzitter van de auditcommissie en zag toe op alle financiën. “We hebben de afgelopen jaren het bestuur uitgedaagd meer nieuwe opdrachtgevers aan te trekken, naast de gemeente Amsterdam als belangrijkste opdrachtgever. Zo zorg je dat je als organisatie een eigen koers kunt varen. En dat je medewerkers voldoende zinnig werk kunt blijven bieden. Er is bijvoorbeeld een bedrijvendag georganiseerd. Zoveel Amsterdamse ondernemers zien, net als ik een paar jaar geleden, alleen de Pantarbusjes rijden. Maar weten niet wat Pantar voor ze zou kunnen betekenen.”

Ondernemerschap

Nieuwe samenwerkingen en initiatieven vragen om ondernemerschap, en daar liggen nog uitdagingen, denkt llse. “Je moet investeringen aangaan, met de bijbehorende risico’s. Dat vraagt om goede business- en kwaliteitsplannen. Daar ligt een mooie taak voor de Raad van Toezicht om mee te kijken.”

Vertrouwen

Ilse draagt haar taken dit najaar vol vertrouwen over. Het is tijd voor frisse blikken. En met Sheila Gemin staat een goede opvolgster klaar.” Voor nu ligt er, naast haar baan bij Rituals, een ander soort toezichtstaak op haar te wachten. “Ik ga komend jaar mijn zoon helpen met zijn huiswerk, die is net naar de middelbare school gegaan. En wie weet wat er daarna weer op mijn pad komt.”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.

Sociale interesse kun je niet kopen

Na bijna 40 jaar teamleider te zijn geweest stopt Gerrit deze week met zijn werk bij Pantar. In die tijd heeft hij de organisatie zien veranderen van een sociale werkplaats naar een sociaal ontwikkelbedrijf.

Pantar en Groene bouwhekken: Mooie buurten en baankansen

Bouwplaatsen maken een buurt niet erg aantrekkelijk. Kale metalen hekken rondom machines en zand. Hoe anders is het achter Amsterdam CS. Waar 150 houten hekken met plantenbakken de bouwplaats langs het IJ opfleuren. Ze maken niet alleen de omgeving mooier. Maar zorgen ook dat Amsterdammers, voor wie het hebben van een baan niet vanzelfsprekend is, weer kansen krijgen.