“Hier heb ik geleerd te leven in het tempo van de planten.”

“Met handen in aarde mijn hoofd tot rust brengen”

“Ik liep de kas binnen, de warmte, de geur van natte aarde en ineens was daar dat besef; hier voel ik mij thuis!” Dat ontspannen gevoel was ze al even kwijt. Na haar hbo-opleiding zat Donnée (27) twee jaar thuis met een burn-out. Een diagnose autisme maakte het nog eens extra zwaar. “Bij veel prikkels krijg ik het gevoel dat ik aan het watertrappelen ben.”

Haar jobcoach bij de gemeente begrijpt wat ze nodig heeft om haar hoofd boven water te houden. Ze adviseert Donnée een kijkje te nemen bij Pantars Tuinderij.

“Hier heb ik geleerd te leven in het tempo van de planten.” En die staan er genoeg in de kassen, rijen vol met duizenden potjes. Met als eilandje in een oceaan van groen twee tafels vol sprietige planten. “Mijn favoriete plek. Daar mag ik voor een plantenleverancier knippen, stekken en nieuwe plantjes creëren”. Het ordent het oerwoud aan gedachtes in haar hoofd.

Eigen tempo

Te lang leefde ze zoals anderen dat van haar verwachtten. Vol energie stortte zich op een studie Engineering en een druk sociaal leven. Maar langzaam liep haar batterij leeg en kwam ze thuis te zitten. “Ik schaamde me omdat ik na mijn studie geen eigen bedrijf begon of een vaste baan kreeg. Nu zie ik dat iedereen zijn eigen pad bewandelt. Net als de planten, groeiend in een eigen tempo.”

Dit verhaal verschijnt in MUG-magazine, september 2024: de foto’s zijn gemaakt door Orhan Sahin en tekst is geschreven door Marianne Goet.

Medewerker van Pantar Donnee tussen de planten

Vertrouwen

Donnée geniet van het contact met collega’s. “’Wat is je afkomst’ is de eerste vraag die medewerkers elkaar hier stellen.” Wat het antwoord ook is, het is goed. Ook leert ze grenzen aangeven. “Ik ben vaak te vriendelijk. Nu zeg ik het als het me te veel wordt.” Zeven maanden mag ze met haar handen in de aarde haar hoofd tot rust brengen.

Uiteindelijk wil ze het liefst een baan waarin mens, technologie en natuur samenkomen. “De natuur bestaat al miljarden jaren en heeft zoveel veranderingen meegemaakt. Schoon drinkwater of voldoende eten voor de wereldbevolking; de natuur heeft daar het antwoord op. Net zoals het groen in de kas mij liet zien wat ik nodig heb. Ik heb hier weer vertrouwen gekregen dat alles in het leven loopt zoals het hoort te lopen.”

Pantar, het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam en de Gemeente Amsterdam werken samen om Amsterdammers te helpen op weg naar werk door middel van een betaalde baan bij Pantar.

Heb je vragen of kan jij ook wat hulp gebruiken bij het vinden van passend werk? Bespreek het met jouw jobcoach of meld je aan via instroom@pantar.nl.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.