Restauratie Hollandsche Manage: “De grandeur van vroeger terugbrengen”

De Hollandsche Manage is een van de monumenten van Stadsherstel die haar deuren openen tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september. Sociaal werkbedrijf Pantar is een van de partners die de restaurerende organisatie meehelpen bij de renovatie van het historische pand. Iedereen is van harte uitgenodigd om de resultaten van de renovatie van de manege tot nu toe te komen bekijken.

De Hollandsche Manage, gebouwd in 1882, is de oudste manage van Amsterdam en nog steeds als manage in gebruik. De rijzaal is bijna schoongemaakt en straalt weer een enige allure uit. In de houtwerkplaats maken medewerkers van Pantar de 600 nieuwe plafondplaten voor de rijbak en in de stallen wordt al het binnenwerk geschilderd.

Grandeur terugbrengen
Stadsherstel wil met de renovatie ‘de grandeur van vroeger terugbrengen in het pand’, aldus Stella van Heezik, hoofd communicatie van Stadsherstel. “Dat doen we door zoveel mogelijk originele materialen terug te plaatsen, zoals de houten plafondplaten. Die zaten er vroeger ook in.”

Behoud restauratie-ambacht
“Voor ons was het belangrijk dat de restauratie uitgevoerd wordt als leerlingbouwplaats zodat het restauratie-ambacht niet verloren gaat en het bevorderd de toestroom van leerlingen naar de bouw. Via onze architect Van Stigt kwamen we in contact met Pantar. Zij ontwikkelen en begeleiden mensen in oa. dit ambacht. Inmiddels zijn ze een paar weken aan de slag en het gaat goed. Wij zijn tevreden”.

Wat is er te zien?
Dit weekend heeft de Hollandsche Manage een mooi programma. Zo zijn er rondwandelingen met vrijwilligers van het Levend Paardenmuseum (zaterdag en zondag), een demonstratie met vier ruiters in de monumentale zaal en kunt u de restauratie in de historische rijzaal en de stallen bekijken. Het volledige programma staat op www.stadsherstel.nl