Pantar nauw betrokken bij noodopvang vluchtelingen

Pantar heeft een belangrijke rol in de organisatie van de hulpgoederen voor de vluchtelingen. In opdracht van de gemeente Amsterdam verzorgen we een deel van het proces. We halen de rolcontainers met hulpgoederen en wasgoed (handdoeken en beddengoed) op van de inzamellocaties, sorteren de spullen en brengen de aangevraagde gesorteerde goederen weer in rolcontainers naar de opvanglocaties. Een grote klus die we snel én goed georganiseerd hebben. De gemeente complimenteerde ons met de aanpak. Een mooi voorbeeld van de kracht van Pantar.

Verzamelen, sorteren en bezorgen

Transport rijdt dagelijks van Pantar naar de verschillende opvanglocaties om de aangeboden spullen op te halen. Lex Koning vertelde dat er afgelopen week wel 150 kuub aan hulpgoederen is opgehaald. De goederen gaan naar het magazijn en worden van daar uit in hal 3 gesorteerd.

Daan Plomp liet zien hoe het proces is georganiseerd. “We werken gemiddeld per dag met zo’n 20 mensen fulltime aan het verzamelen en sorteren van de goederen. Veel medewerkers willen graag wat doen voor de vluchtelingen en helpen dan ook extra graag mee aan deze klus.

We sorteren de goederen op zo’n 40 items. Van jassen, schoenen, broeken, truien tot bijvoorbeeld speelgoed. Eerst maken de medewerkers een grove selectie in soorten goederen, zoals kleding, speelgoed. Daarna volgt een verfijning en wordt niet alleen gesorteerd op mannen, vrouwen en kinderkleding, maar ook op soort kleding zoals jassen, truien, broeken, jurken. Deze items worden in kleinere dozen ingepakt. Vanuit de hulporganisatie wordt aangegeven welke spullen zij nodig hebben op welke locatie. Dit wordt klaargezet in een rolcontainer. Transport brengt deze spullen dan weer naar de juiste locatie.“ Het wassen van bijvoorbeeld het beddengoed gebeurt door Pantarmedewerkers bij de wasserij van Gaverland.