“Laat een medewerker eerst rustig meekijken.”

Van verse soep tot zelfvertrouwen

Wie al stress krijgt bij het idee een lunch voor veertig man te bereiden, kent het werk van Erdogan van Eijsden en Danielle Harts nog niet. Geen team van chef-koks of leerlingen van de koksschool. Maar aan de slag met medewerkers die voor het eerst van hun leven een mes vasthouden, nog niet weten hoe pasta af te wegen en soms een time-out nodig hebben door spanning. En toch staat elke dag die lunch strak om half twaalf klaar. Met een team dat hartstikke trots de soep opschept.

Als locatieverantwoordelijken voor de bedrijfsrestaurants op de Pantarlocaties Kriekenoord en Strekkerweg is het hun taak te zorgen dat medewerkers lekker kunnen eten. Met dagelijks verse soepen, een speciaal gerecht en belegde broodjes. Naast het toveren met ingrediënten lopen voormalig chef-kok Erdogan en ervaren cateringmedewerker Danielle vooral warm voor de begeleiding van hun team. Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt voor wie de catering bij Pantar een kans is om de kneepjes van het cateringvak te leren

Meezingen

Danielle geniet van de stappen die haar medewerkers zetten. “Van een dame die heel verlegen binnenkwam en nu assertief vragen stelt. Of twee medewerkers die ooit achter in de keuken begonnen en nu bij de counter praatjes maken met gasten. Als we na een drukke lunch bij de schoonmaak met z’n allen meezingen met de radio, dan heb ik een topdag gehad!” Al vraagt de begeleiding ook oeverloos veel geduld. “Op maandag kies ik een makkelijk menu, want dan moet ik alles – van de oventemperatuur tot aan de hygiëneregels – weer herhalen.”

Erdogan in de keuken

Proeven

Pantar werkt met een leerlijn catering. De spoelkeuken, barista, banqueting, kassa en keuken; alle werkzaamheden komen voorbij. Volgens Erdogan is het maatwerk. “Laat een medewerker eerst rustig meekijken. Af en toe wat proeven, hoe ruikt een tomaat, wat kun je ermee? En dan na een paar dagen vraag ik of ze eens willen snijden. Hoe ga je om met snijplanken en messen?” Daarnaast is ook het sociale aspect een belangrijk onderdeel van het werk. “Elke dag hebben we een koffiemomentje en praten we over wat er gebeurt in de wereld en bij hen thuis. Of laat ik ze bepaalde smaken proeven. Zo heb ik laatst vanillestokjes meegenomen, dan snappen ze waar de smaak van vla vandaan komt.”

Medewerkers van Pantar werken in de keuken en meer zelfvertrouwen krijgen

Certificaten halen

Medewerkers met talent kunnen meedoen aan de Proeftuin ‘Koken in de Horeca’*: een speciale opleiding voor kandidaten van maatschappelijke organisaties waarbij ze een mbo2-certificaat en skills-paspoort halen.

Inmiddels hebben vier Pantarmedewerkers hun certificaat op zak en starten de volgende binnenkort met de opleiding. Een mooie kans om na een Pantartraject aan de slag te gaan bij een reguliere werkgever of door te stromen naar een van Pantars opdrachtgevers zoals de Stopera, Waternet en het gemeentekantoor op de Stadstimmertuin. Erdogan: “Als ik daar een van mijn medewerkers zie werken, dan ben ik echt trots hoor.”

Al zijn Danielle en Erdogan ook realistisch over het feit dat veel medewerkers nooit zullen doorstromen naar cateringbedrijven. Danielle: “Door personeelstekorten is de werkdruk daar te hoog. Ze hebben echt dagelijks begeleiding en aandacht nodig.” Gelukkig staat dat bij Pantar standaard op het menu, elke lunchdag opnieuw.

*Een initiatief van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam in samenwerking met o.a. maatschappelijke organisaties, ROC en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Medewerker Catering maakt hapjes klaar

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.