Tabbladen, structuur én extra kastruimte
“Dit is Barbara ten voeten uit!” Werkbegeleider Arjen pakt twee mappen uit de kast. Allebei keurig ingedeeld met tabbladen. Met achter elk tabblad een uitgebreide handleiding hoe documenten scanklaar te maken. “Ze is heel goed in stap voor stap alles vastleggen. Zo kunnen onze collega’s makkelijk aan de slag met een taak.”
Nauwkeurig werken
Voor Barbara is deze structuur niet meer dan normaal. Ze is voorvrouw op de afdeling Digitaliseren van Pantar. Ze stuurt medewerkers aan voor het verwerken van foto’s, poststukken voor Waternet of inscannen van bouwtekeningen voor een groot bouwbedrijf. Zo maar wat voorbeelden van opdrachten voor het team Digitaliseren. “Als je hier werkt moet je nauwkeurig zijn”, legt Barbara uit. “En je goed kunnen concentreren en herhalend werk willen doen, zoals nietjes verwijderen en scheuren in documenten plakken.”
Rust
Veel van haar collega’s hebben een vorm van autisme en doen het goed op structuur, duidelijkheid en rust. Aan Barbara de taak om te zorgen dat die rust op de afdeling er ook is. “’Mag de volumeknop wat zachter’, roep ik als het te rumoerig wordt!”, zegt ze lachend. Ze heeft zelf ervaren hoe het is om ergens te werken waar het te hectisch is. “Ik werkte jarenlang als secretarieel medewerker bij zowel de Gemeente Amsterdam als het VUmc. Telefoon aannemen, vragen beantwoorden, dan loopt er weer iemand binnen. Iedere keer moest ik opnieuw in mijn concentratie komen.” Het kostte haar steeds meer moeite en uiteindelijk verliest ze haar baan.

Vloerbedekking
Sinds 2016 heeft ze bij Pantar een fijne werkplek gevonden. Daar groeit ze door tot voorvrouw. “Als iemand er ’s ochtends niet lekker bijzit en aan het einde van de dag toch tevreden naar huis gaat, dan heb ik een goede dag.” Al mist ze soms wel de uitvoering van het digitaliseringswerk. Enthousiast: “Het mooie aan documenten digitaliseren is een product afleveren en de opdrachtgever een hoop extra ruimte bezorgen. Ik heb anderhalf jaar lang met drie collega’s een opdracht voor de gemeente Diemen gedaan. Toen wij klaar waren, konden hun archiefkasten weg en zagen we ineens de originele kleur van de vloerbedekking!”
Instructie
Over vier jaar gaat ze met pensioen. Tot die tijd hoopt ze nog wat flexibeler in haar werk te worden. “Als er een klus ligt en iedereen chaotisch te werk gaat, daar kan ik niks mee.” Arjen vult begripvol aan. “Dan rent ze het liefst naar haar computer om eerst een instructie te schrijven.”
Wil jouw organisatie ook af van kasten vol documenten? Ontdek de voordelen van digitaliseren met Pantar. Voor meer info mail naar hans.rademaker@pantar.nl of
arjen.krale@pantar.nl