Petje af voor de postbezorgers

Petje af voor de postbezorgers

Terwijl bijna heel Nederland vanaf half maart thuiswerkt, blijven de postbezorgers van Pantar gewoon hun rondes lopen. Door weer en wind, vijf dagen per week, zorgen meer dan 50 Pantar-medewerkers voor het netjes afleveren van de post in IJburg en Amstelveen.

“Het was de afgelopen maanden heerlijk rustig op straat”, vertelt Mary Heppener, teamleider van Pantar in IJburg. “We zagen wel een flinke toename van het aantal pakketjes in onze posttassen, je kon merken dat mensen meer online bestelden. Het grote voordeel van al dat thuiswerken was wel dat we heel makkelijk alle kleine pakketjes konden afgeven, uiteraard op gepaste afstand.
Om het werk zo veilig mogelijk te doen starten de postbezorgers nu allemaal op andere tijden zodat het niet te druk is bij de afgiftepunten en wordt er extra schoongemaakt."
Cedric Westerdaal, teamleider in Amstelveen, merkt dat bewoners blij zijn dat de postbezorgers gewoon doorwerken. “Ze zijn toch een soort van bekende gezichten in de wijk. Buurtbewoners komen even naar buiten voor een praatje of we krijgen bij warm weer een blikje drinken aangeboden. Waar we een paar maanden geleden nog wel eens een dichtgeplakte brievenbus aantroffen, zien we nu dat de angst voor corona minder wordt en mensen weer meer openstaan voor contact.”

Goede begeleiding

Pantar en PostNL werken sinds 2012 samen. “Een bepalende succesfactor is de goede begeleiding van de medewerkers door Mary en Cedric”, zegt Sipke Plat, projectmanager bij PostNL. ”Pantar heeft de deskundigheid in huis om mensen met een arbeidsbeperking zo goed mogelijk te begeleiden. De samenwerking bevalt uitstekend, dankzij Pantar kunnen we onze klanten in IJburg en Amstelveen uitstekend bedienen!”
Verdeeld over het hele land werkt PostNL samen met een aantal sociaal werkbedrijven. ”De afgelopen maanden hebben we nauw contact gehouden over eventuele aanpassingen in het werk als gevolg van de coronamaatregelen. Ondanks deze lastige tijd hebben alle sociaal werkbedrijven de postbezorging gewoon kunnen laten doorgaan, petje af daarvoor!”
Sipke hoopt dat de gemeente Amsterdam openstaat voor uitbereiding van de mogelijkheden om mensen die langdurig thuis zitten weer aan het werk te helpen. "Het is niet nodig om achter de geraniums te zitten, we kunnen in Amsterdam meer postbezorgers goed gebruiken."