“Medewerkers doen al werkend weer mee aan de maatschappij.”

Door werk weer meedoen aan de maatschappij

Dit verhaal is ook gepubliceerd in de april editie van MUG-magazine en is geschreven door Marianne Goet.

In een woonkamer in Amsterdam Noord kletst Anna (66) gezellig met Esther Enning, teamleider Zorgbrigade bij Pantar. Praatjes doen haar goed. Een paar ochtenden in de week drinkt ze koffie in een buurtcentrum, maar verder ziet ze weinig mensen.

“In het buurtcentrum vroeg een maatschappelijk werker of ik een maatje wilde hebben. Dat leek me wel wat, want ik zit veel alleen”, vertelt Anna. Sinds een paar maanden komt daarom Natascha, één van de Zorgbrigadisten uit Esthers team, wekelijks een paar uur langs. “De eerste keer dat ze kwam hebben we Rummikub gedaan.”

Informele hulp

Esthers teamleden hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze hebben geen diploma’s, spreken slecht Nederlands of zaten jarenlang thuis met de kinderen. Via de Zorgbrigade volgen ze een mbo1-opleiding zorg én doen ze werkervaring op.

Esther: “Ze zijn in dienst bij Pantar, gaan twaalf uur per week naar school en twaalf uur per week geven ze informele hulp aan buurtbewoners zoals Anna. Samen boodschappen doen of koken, een wandeling maken of spelletje doen. Alle hulp is gratis, maar we vragen mensen wel om iets terug te doen. Zo oefenen de Zorgbrigadisten tijdens het koffie drinken hun Nederlands of krijgen ze rekenles van een buurtbewoner. Het hoeft allemaal niet heel groot.”

Koken

Anna wilde dolgraag weer leren koken. “Ik heb al zo lang niet meer zelf gekookt, dat ik niet zo goed weet hoe het moet.” Samen met Natascha maakt ze nu wekelijks een lekker gerecht. “We doen boodschappen, roken een sigaretje en gaan dan samen koken bijvoorbeeld groentesoep of macaroni. Ik vind het fijn dat ik met haar kan praten. Je bent dan niet meer zo alleen.”

Win-win

Na maximaal twee jaar stromen de Zorgbrigadisten, met hulp van de gemeente Amsterdam, door naar een andere baan. Esther: “De Zorgbrigade is een eerste trede op een nieuwe trap. Medewerkers doen al werkend weer mee aan de maatschappij. We koppelen mensen die op de arbeidsmarkt tussen wal en schip vallen aan Amsterdammers die er qua zorg tussen vallen. Dat is echt een win-win!”

Ben of ken jij iemand uit Zuidoost, Nieuw West of Noord die hulp of gezelligheid kan gebruiken? Neem contact op met de Zorgbrigade via 020-2614522 of zorgbrigade@burennetwerk.nl

De Zorgbrigade is onderdeel van de Werkbrigade en een samenwerking tussen gemeente Amsterdam, Pantar, ROC, Cordaan, De Regenbooggroep en Burennetwerk. Via de Zorgbrigade wordt informele hulp geboden aan bewoners in Amsterdamse ontwikkelbuurten.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.