“Pantar gaf me het steuntje in de rug dat ik nodig had.”

Door werk je leven weer op de rails

Zacharia (26) had moeite met leren en was onzeker over wat hij kon. Eduard (57) zat thuis, na jarenlang als havenarbeider te hebben gewerkt, en kwam vanwege zijn leeftijd niet aan een nieuwe baan. En Claythan (44) wilde weer aan het werk, maar dan wel in de natuur.

Zo kwamen ze binnen bij Pantar. Drie man­nen zonder werk. Ieder met een eigen rugzak en tegenslagen in het leven. Wat ze gemeen hadden, was de drive om door werk hun le­ven weer op de rails te krijgen.

Zacharia: “Ik heb discipline moeten leren; op tijd komen en luisteren naar een baas. Door op verschillende plekken bij Pantar te werken, ontdekte ik hoe leuk buiten werken is. Ik moet mijn energie kwijt kunnen. Eerst moest ik mezelf ontdekken, daarna kon ik groeien. Soms denk ik iets niet te kunnen. Bij Pantar leerde ik dat ik even een grens over moet.”

Balans

Ook Claythan en Eduard ontdekken bij Pantar dat de vrijheid van het buiten werken ze goed doet. Ze leren alles over plantsoenonderhoud, halen diploma’s kettingzagen en bosmaaien en ervaren wat dagelijks in de natuur bezig zijn met ze doet.

Eduard: “Buiten voel ik me thuis. Ik hoor de vogels, het maakt me rustig.” En voor Claythan past het groenwerk in zijn behoefte om meer vrij te leven. “Door buiten aan het werk te zijn, vond ik de balans in mijn leven terug. Als je lang thuiszit ga je verzuren.”

Ticket

Stapje voor stapje krijgen ze door werk weer vertrouwen in zichzelf. Het gaat zelfs zo goed dat Pantar ze detacheert bij groenvoorzie­ningsbedrijf Dolmans Landscaping Group. Daar krijgen ze de kans om te laten zien of een reguliere werkgever bij ze past. Over een paar maanden maken ze alle drie de definitieve overstap en krijgen ze daar officieel een contract. Dat is voor hen meer dan alleen een papiertje. Het is een ticket naar nieuwe mogelijkheden en dromen.

Hulp

Claythan zorgt nu voor groene woonwijken en hoopt ooit een eigen woonplek in de natuur te hebben. “Met een woonboot zou ik leven als een koning.”
Eduard gaat elke dag hardlopend naar zijn werk en hoopt dat hij tot zijn pensioen de plantsoenen mooi mag houden.

En Zacharia rondde recent zijn mbo-1 groenopleiding af en helpt bij het aanleggen van nieuwe schoolpleinen. “Pantar gaf me het steuntje in de rug dat ik nodig had. Door die hulp te accepteren ben ik zo ver gekomen.”

(Dit verhaal verscheen deze maand, juni ’22 in MUG-magazine: Tekst Marianne Goet, foto Timo Sorber, i.o.Pantar)

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.