“Geef ze aandacht, dan heb je gouden medewerkers.”

Theo Spanjaard, teamleider Werkbrigade

“Achter elke medewerker zit een verhaal”

Code Groen

Regisseur Marjoleine Boonstra maakte de indringende tv-documentaire Code Groen over de mannen en vrouwen in oranje pakken die bij Pantar werken. Code Groen is donderdag 27 oktober, 22.18 uur, te zien op NPO2 bij Human. In een vierluik besteden we voorafgaande aan de uitzending in losse portretten aandacht hieraan. We beginnen met Theo Spanjaard, teamleider Werkbrigade.

“Ik sta naast ze.” Theo Spanjaard, teamleider Werkbrigade bij Pantar, kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is. “Als ik boven ze ga staan, krijg je alleen maar weerstand.” In de documentaire ‘Code Groen’ zie je hem ook letterlijk naast zijn medewerkers staan. Schoffelend in een plantsoen, sigaretje rokend en praten over hoe het gaat. “Dan zeggen ze natuurlijk dat alles prima gaat. Vaak vertel ik dan over wat ik heb meegemaakt in mijn leven. Je ziet ze denken ‘wat een rare kerel is dat’. Maar langzaam gaan ze praten over waar ze mee zitten. Dat is zo bijzonder. Zo kan ik ze helpen.”

Emotioneel

In de documentaire vertelt Theo heel open over zijn eigen verleden. Erover praten gaat hem makkelijk af, maar het terugzien raakte hem. “Ik werd even teruggegooid in de tijd. Wat een leven heb ik gehad, ik was alles kwijt. Maar ik voelde ook trots over wat ik na die moeilijke jaren alsnog heb bereikt.”
Al zijn levenservaring helpt hem bij het werk dat hij nu met zoveel plezier doet. Hij vindt niks zo mooi als zijn medewerkers op weg helpen. Ook al vraagt dat soms een oeverloos geduld, zoals in ‘Code Groen’ te zien is. “Er is elke dag wel wat. Dan belt de één dat hij hoofdpijn heeft. Dan is de ander weer in de contramine.”

Toekomst

Aan Theo de schone taak te zorgen dat zijn vijftig medewerkers, verspreid over meer dan zes locaties, er elke dag weer wat van maken. “Ze zetten kleine stapjes en krijgen langzaam weer eigenwaarde. Door ze schouderklopjes te geven, met humor, respect en vooral ook duidelijke grenzen te stellen. Ze weten bij mij precies hoever ze kunnen gaan. Dus bij keel- of hoofdpijn neem je maar een paracetamol en dan zie ik je straks bij de keet. Ik probeer ze discipline mee te geven en bereid ze voor op het werk in een gewoon bedrijf. Zodat ze weer een toekomst hebben, ongeacht wat ze hebben meegemaakt.”

Maling

Helaas lukt dat lang niet bij iedereen. “Veel vallen er onderweg af. Sommigen moeten nog wat dieper zakken, voordat ze willen veranderen. Ik ben bereid ver te gaan en help ze waar ik kan.” Maar ook voor Theo is er een grens. “Als ze me de in maling gaan nemen en zich niet aan afspraken houden, dan is het snel klaar. Dan moet ik ze echt loslaten, hoe lastig dat soms ook is.”

Gouden medewerkers

Hij hoopt dat deze documentaire een andere kijk geeft op medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat meer bedrijven deze groep, in een tijd van personeelstekorten, aan het werk willen helpen. “Laat ze een paar weken meedraaien, geef ze aandacht, dan heb je er gouden medewerkers aan. Maar reken ze niet steeds af op hun tempo, dat misschien iets lager ligt. Daar kan ik zo kwaad om worden. Achter elke medewerker zit een verhaal. Geef ze een kans.”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.