“We helpen andere mensen het beste uit zichzelf te halen”

Voorlieden Pantar zorgen voor begeleiding, goede sfeer en schouderklopje

Het mooiste van hun werk? Alle drie zijn ze het er over eens; andere mensen helpen het beste uit zichzelf te halen. Jane, Rakehs en Aziza zijn voorlieden op de productieafdelingen van Pantar in Diemen. Zij begeleiden dagelijks tientallen collega’s in hun werk. Producten verpakken voor Boldking, verzorgen van mailings voor de gemeente Amsterdam, chocoladerepen inpakken voor Greetz, zo maar een paar voorbeelden van Pantars klanten en werkzaamheden.

“De belangrijkste taken van een voorman of voorvrouw zijn het verdelen van het werk over de medewerkers, uitleggen hoe ze het moeten doen én de sfeer goed houden”, vertelt Jane. ”Ik zorg altijd voor wat grappen. Het heeft niet zoveel zin om streng te doen. Veel geduld en een goede sfeer zijn belangrijker.”

“Ik word zo blij als ik mijn teamleden zie groeien”, zegt Aziza. “Laatst begeleidde ik een dame die haar nieuwe inpakwerk zo moeilijk vond, dat ze er van moest huilen. Ik heb haar alles rustig uitgelegd en aangemoedigd om het gewoon te gaan proberen, om zo te leren. Aan het einde van de dag lukte het haar, dan ga ik echt met een goed gevoel naar huis!”

Ogen

Voorlieden moeten vooral het contact met mensen erg leuk vinden en daar ook soepel in zijn. Op de productieafdelingen van Pantar werken veel verschillende mensen. Bijvoorbeeld medewerkers met psychische of lichamelijke klachten, maar ook medewerkers die lang ziek thuis hebben gezeten en bij Pantar in een reïntegratietraject weer zelfvertrouwen en werkritme komen opbouwen.

Het helpt als voorlieden zelf ook wat levenservaring hebben, vindt Rakehs.“Ik gun niemand de jeugd die ik heb gehad, ik werd vroeger bijvoorbeeld snel agressief. Toen ik tien jaar geleden bij Pantar aan de slag ging, ben ik echt veranderd. Door de voorliedenopleiding heb ik veel geleerd over hoe je met praten de meeste problemen kunt oplossen. Je moet goed kunnen aanvoelen hoe medewerkers zich voelen; wie heeft een schouderklopje nodig of behoefte aan een praatje? Wij zijn eigenlijk de extra paar ogen van de teamleiders.”

Voorvrouw Jane bij Pantar

Ontwikkeling

Jane, Rakehs en Aziza zijn alledrie op de werkvloer begonnen als productiemedewerker en hebben zich door opleidingen en stages ontwikkeld tot voorlieden. Bij Pantar kregen ze de kans om niet alleen het beste uit hun medewerkers, maar ook uit zichzelf te halen. Jane en Rakehs hebben na al die jaren zoveel ervaring dat ze met hun collega-voorlieden verantwoordelijk zijn voor het werk van ruim 70 collega’s in een productiehal. En Aziza begeleidt nu de instroom van nieuwe medewerkers. Ook is ze bezig met de eerste stappen om te zien of de functie van teamleider haalbaar is.

Zoveel verschillende mensen begeleiden in hun werk, maakt dat geen dag hetzelfde is. Wat wel hetzelfde blijft, is de drive van deze voorlieden om hun teamleden een prettige werkdag te bezorgen. Elke dag weer.

Pantar is op zoek naar enthousiaste voorlieden zoals Jane, Rakehs en Aziza. Medewerkers uit het doelgroepenregister of met een indicatie banenafspraak, die een stap naar leidinggeven willen zetten kunnen een dagdeel meelopen in Diemen. Zo kunnen ze meteen in de praktijk zien wat het werk als voorman of voorvrouw inhoudt. Kijk hier alle informatie over de vacature: www.pantar.nl/voorlieden

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Pantar timmert mee aan nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal aan de Prins Bernhardlaan is bijna klaar. Na de kerstvakantie kan hier volop gesport worden. Daarna wordt de bestaande hal opgeknapt. Door de medewerking van Pantar krijgt dit project een extra lokaal, sociaal én duurzaam tintje. De nieuwe tribunes, prachtige meubels, houten wandelementen en jassenhaken komen namelijk uit de timmerwerkplaats van Pantar.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.