“Als medewerkers werkplezier beleven aan jouw product, dan kun je oprecht zeggen dat het met liefde is gemaakt.”

Koda en Pantar: samen werken aan plezier

In het naaiatelier van Pantar ligt een partij etuis klaar, gemaakt van kleurrijke meubelstof. “Die zijn speciaal voor een designwinkel in Los Angeles”, vertelt Diana van Dongen, eigenaar van Koda Amsterdam. Haar bedrijf maakt accessoires zoals tassen, etuis en toilettassen van reststoffen van bijvoorbeeld De Ploeg meubelstoffen. Ze werkt samen met Nederlandse ontwerpers. “In plaats van te starten vanuit een idee, werken wij vanuit de stoffen die we op dat moment hebben. In de stoffen zit het uiteindelijke ontwerp verscholen.”

Plezier

Al vanaf de start van haar bedrijf, zeven jaar geleden, werkt ze samen met Pantar. “Ik heb een carrièreswitch gemaakt. Na jarenlang in de retail te hebben gewerkt wilde ik iets totaal anders gaan doen, iets waarbij ik wat toevoeg aan people en planet. Een deel daarvan zit in het werken met reststoffen die anders worden weggegooid. Het andere deel is dat ik wil dat medewerkers met plezier aan mijn producten werken. Al mijn producten worden gemaakt in Nederlandse ateliers waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

“Bij Pantar draait het om samenwerking, waarden en vooral plezier. Pantar heeft echt aan de basis gestaan van Koda Amsterdam, ik heb altijd kunnen vertrouwen op hun expertise. Ik betrek in een vroeg stadium het naaiatelier bij de ontwerpen. Pas als we zeker weten dat ze het hier kunnen maken, wordt het ontwerp definitief. Het heeft geen zin om iets te ontwerpen als het niet met plezier wordt gemaakt.”

Liefdesbrief

Abdo is leermeester in het naaiatelier waar zeventien medewerkers dagelijks aan de slag zijn voor verschillende opdrachtgevers. Hij heeft de ontwikkeling van Koda Amsterdam vanaf het begin meegemaakt en veel mooie producten zien ontstaan. “Diana en ik overleggen over alle ontwerpen, van het begin tot het eind. Sommige opdrachtgevers schrijven e-mails vol hoe het product precies in elkaar gezet moet worden. ‘Ik heb weer een liefdesbrief gekregen’ roep ik dan, als ik met de uitgeprinte e-mail het atelier in loop”, vertelt hij lachend. “Diana schrijft geen lange brieven, we praten over de producten, lossen het samen op en vertrouwen elkaar.”

Abdo zorgt ervoor dat zoveel mogelijk medewerkers aan de slag kunnen met een product, van ontwerp tot inpakken. De ene medewerker snijdt het patroon, de ander zet de rits in en weer een ander naait het label.

Professioneel

Diana laat een aantal tassen zien die voor haar op tafel liggen. Ze zijn gemaakt van het knipverlies van Karsten Tenten. “Dit nieuwe ontwerp DUIN, van Marieke van Heck, presenteren we dit najaar op een inkoopbeurs. Het bestaat deels uit katoenen tentdoek en de rode, gele en blauwe stoffen komen uit tentjes die langs de weg staan tijdens wegwerkzaamheden.
Deze tas is wat mij betreft ook een mooi voorbeeld van hoe het naaiatelier steeds professioneler is geworden. Met zichtbare stiksels aan de buitenkant is de moeilijkheidsgraad van de ontwerpen echt omhoog gegaan.”

Sociaal ondernemen

Voor ondernemers die zich afvragen op welke manier ze sociaal zouden kunnen ondernemen heeft Diana een duidelijk advies. “Stap gewoon bij Pantar naar binnen. Werk niet meteen grootse plannen uit, maar ga gezamenlijk zoeken naar wat voor beide partijen werkt. Als medewerkers werkplezier beleven aan jouw product, dan kun je oprecht zeggen dat het met liefde is gemaakt.”

Nieuwsgierig naar de producten van Koda? Kijk dan op koda.nl

Eerder vertelde Diana over de samenwerking met Pantar bij het ontwikkelen van mondkapjes. Lees hier haar verhaal.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.