“Van idee tot een prachtig product”

Koda en Pantar

Sinds kort worden er in het naaiatelier van Pantar prachtige mondkapjes gemaakt in opdracht van koda amsterdam. Diana van Dongen, oprichter van koda, vertelt enthousiast over de samenwerking met Pantar: ‘Sinds 2014 werken we intensief en met veel plezier samen. Dankzij de flexibiliteit en het vakmanschap van het naaiatelier waren deze mondkapjes binnen een week klaar, van idee tot prachtig product.’

Knipverlies

De mondkapjes worden gemaakt van materialen die overblijven van knipverlies van gordijn- en meubelstoffen fabrikant De Ploeg. Dit knipverlies wordt verzameld, en wordt verwerkt tot mooie producten. De belangrijkste afnemers van Koda Amsterdam zijn museumwinkels in binnen- en buitenland.

Geboren in een week

“De productie voor mondkapjes is eigenlijk uit nood geboren. Door de corona crisis vielen veel orders weg. Dat dwingt om creatief te denken, dan moet je de gebaande paden verlaten.”

Sinds eind juni worden de koda-kapjes in het atelier geproduceerd. Binnen een week was het ontwerp- en productieproces rond. De gestreepte gordijnstof inspireerde tot een ontwerp met de streep in de hoofdrol. De fase van idee tot gefotografeerd product duurde een week.

Kansen

De productie op het naaiatelier loopt gesmeerd. Diana benadrukt hoe prettig het contact is met de mensen bij Pantar: ‘het samenwerken gaat echt super’. En: deze productlijn zou wel eens groter kunnen worden. Corona is tenslotte voorlopig nog niet verdwenen en ze ziet dan ook een grotere markt voor mondkapjes waarmee je een ‘fashion statement’ kunt maken: “Als ik op de pont sta, op weg naar het atelier in Amsterdam-Noord, vind ik die van ons toch echt de mooiste”.

Online of Stedelijk Museum

Het mondmasker dat bij Pantar gemaakt wordt, heet Oever. Ze worden verkocht in een set van drie en de zwarte voering is van 100% lichte katoen. Verkrijgbaar in de maten M/L. De mondkapjes worden onder meer verkocht bij het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar ook online.

Koda Amsterdam werkt zoveel mogelijk samen met Nederlandse ateliers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Op het naaiatelier van Pantar in Amsterdam wordt voor koda amsterdam een breed scala aan producten gemaakt, onder andere etuis, tassen en kussens.

Koda mondmasker
Mondmaskers

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.

Sociale interesse kun je niet kopen

Na bijna 40 jaar teamleider te zijn geweest stopt Gerrit deze week met zijn werk bij Pantar. In die tijd heeft hij de organisatie zien veranderen van een sociale werkplaats naar een sociaal ontwikkelbedrijf.

Pantar en Groene bouwhekken: Mooie buurten en baankansen

Bouwplaatsen maken een buurt niet erg aantrekkelijk. Kale metalen hekken rondom machines en zand. Hoe anders is het achter Amsterdam CS. Waar 150 houten hekken met plantenbakken de bouwplaats langs het IJ opfleuren. Ze maken niet alleen de omgeving mooier. Maar zorgen ook dat Amsterdammers, voor wie het hebben van een baan niet vanzelfsprekend is, weer kansen krijgen.