“Zo buigen we een negatief zelfbeeld om en kijken we naar wat iemand wel goed kan”

Anja en Mahteme

Teamleider Anja heeft 20 mensen in haar team, verspreid werkend op acht locaties. Ze zijn gedetacheerd bij kantoorkoffieleverancier Selecta. Omdat er vanwege corona veel thuis wordt gewerkt, zijn minder mensen nodig op de kantoorlocaties. Dus bedacht Anja dat haar team een dag per week zou kunnen ‘thuiswerken’: online cursussen volgen die via werkportal.nl worden aangeboden.

Mensen werken op deze manier aan zichzelf en hun eigen ontwikkeling. Bijkomend voordeel: op deze manier kan het werk dat er nog wel is beter verdeeld worden. Bijna iedereen (17 van de 20) in het team doet mee en is enthousiast.

De onlinecursussen gaan bijvoorbeeld over werk zoeken en solliciteren: “Dat begint met wie ben je, wat wil je, wat kan je? Wat moet je doen als je gaat solliciteren?– Wanneer mag je je ziekmelden en wanneer niet? Maar het gaat ook hoe om te gaan met agressie, of wat betekent je netjes kleden eigenlijk precies.” Mensen kunnen ook kiezen voor rekenen, taal, werken met computers etc.

Anja helpt haar teamleden met een inlog aanmaken, met de inlog houdt het programma de vorderingen bij en kunnen certificaten bewaard worden. Omdat Anja sinds enige tijd een laptop heeft van Pantar kan ze op locatie laten zien hoe het werkt. Voor sommigen is lezen bijvoorbeeld een drempel en dan helpt het te laten zien dat alles voorgelezen wordt. Iedereen is enthousiast, vertelt ze: “Iemand deed zelf een cursus over op zondag, omdat hij het cijfer te laag vond.”

Energie

Anja krijgt energie van met mensen werken. “We gebruiken deze tijd om te investeren in ontwikkeling. En wat er geleerd is, komt terug in een gesprek met de jobcoach: wie ben je en wat kan je?” De cursussen zijn een aanknopingspunt om gesprekken aan te gaan met medewerkers over hun ontwikkeling: “Er is bijvoorbeeld een onderdeel Ken Jezelf. Daar ga ik dan vragen over stellen, over welke kwaliteiten iemand heeft. Opdracht: je gaat bij mij solliciteren en je gaat bedenken waarom moet ik jou aannemen? Wat kan jij goed? Zo buigen we een negatief zelfbeeld om en kijken we naar wat iemand wel goed kan.”

Mahteme werkt in het team van Anja. Sinds kort werkt hij op de Stopera, daarvoor op het Weesperplein. Hij vult koffie bij, maakt de machines schoon en zorgt dat suiker en thee altijd op voorraad zijn. Hij komt oorspronkelijk uit Ethiopië en voelt zich hier thuis, al is thuis een relatief begrip als je tussen twee culturen leeft. Het leren is voor hem als een raam: geeft je de mogelijkheid dingen te zien die je eerst niet kon zien. Kennis kan ook helpen om misverstanden te voorkomen, omdat je elkaar niet altijd goed begrijpt.

‘Een nieuwe ervaring’

Hij leert in de cursussen ook over zijn eigen houding, dat is iets waar hij nooit eerder les over heeft gehad, hoe je contact legt en hoe je je netjes gedraagt, dat je op tijd moet komen. Allerlei dingen die te maken hebben met werk. Die kennis is heel goed om te hebben, om te begrijpen hoe mensen in Nederland denken.

Online kennisweek Sterk aan het Werk

Van 21 tot 25 september is er een speciale week met veel aandacht voor de onlinecursususen. Er is een bingo kaart, filmpjes, en er zijn ‘leersnacks’. Het gaat over zaken als een gezonde leefstijl. Aan de slag blijven. Werken met computer. Veilig werken. Wie een bingokaart vol heeft kan ook een prijs winnen.

Tip: informeer jouw leidinggevende over deze week en vraag of je onder werktijd aan (een deel) van deze activiteiten mag deelnemen.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.