“Ik had dit eerder moeten weten”

Maggie en Pantar

(Dit verhaal verscheen in MUG-magazine, maart 2021)

Jarenlang lukte het Maggie niet om passend werk te vinden. Tot ze bij Pantar aan de slag ging. “Het voelde hier meteen als een warm thuis.”

Maggie, voorvrouw bij Pantar, zit op een bankje tussen de knotwilgen aan de rand van een rustige woonwijk in Osdorp. Ze heeft even pauze van haar cursus kettingzagen.

Rustig en zelfverzekerd vertelt ze over hoe ze jarenlang een ‘jobhopper’ is geweest. Nergens hield ze het lang vol. “Vaak was ik voordat de proeftijd afliep al weer weg. Al die banen gaven me geen voldoening. Dan dacht ik: is dit het dan? Ik wilde meer afwisseling.”

Na veel afwijzingen op sollicitaties gaat ze uiteindelijk via de Werkbrigade in de groenvoorziening bij Pantar aan de slag. De Werkbrigade is een project van de Gemeente Amsterdam waar mensen die al lang een uitkering ontvangen werkervaring kunnen opdoen.

Faalangst

Bij Pantar krijgt Maggie de kans om certificaten te halen en doet ze de voorliedenopleiding. Iets waar ze als een berg tegenop zag. “Ja, ik heb wel faalangst”, zegt ze wat twijfelend. “Ik heb nooit een school afgemaakt. Ik zeg altijd dat ik niks kan. Maar toen mijn teamleider laatst tegen me zei dat ik alles wat ik niet dacht te kunnen inmiddels wél heb gedaan, moest ik hem wel gelijk geven. Je moet gewoon steeds je grenzen iets verleggen.”

Maggie is nu voorvrouw en verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van het werk in zeven keten. Afgelopen maand heeft ze weer een grens verlegd, ze is begonnen met een MBO-opleiding tot hovenier.

Warm thuis

“Ik had dit veel eerder moeten weten”, zegt ze lachend. “Het voelde bij Pantar meteen als een warm thuis. Het werk is veelzijdig. Elke dag is weer anders en je spreekt veel verschillende mensen. Bewoners zijn echt blij als we het groen in de wijk weer netjes hebben gemaakt. Dan komen ze met zelfgebakken cake of pruimen uit de tuin aanzetten. Laatst hebben we de bloembakken bij de corona-teststraat in de RAI opgeknapt. Dan zien de mensen die daar sip binnenrijden in ieder geval wat mooie bloemetjes!”

Succesverhaal

“Ik heb eigenlijk nooit succesverhalen gehad, maar nu heb ik dat voor het eerst wel”, zegt ze trots. Ze loopt weer terug naar haar collega’s. Morgen heeft ze dag twee van de cursus kettingzagen en gaat ze naar huis met een mooi certificaat. Eentje waarvan ze misschien wel nooit gedacht had deze te halen.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Pantar timmert mee aan nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal aan de Prins Bernhardlaan is bijna klaar. Na de kerstvakantie kan hier volop gesport worden. Daarna wordt de bestaande hal opgeknapt. Door de medewerking van Pantar krijgt dit project een extra lokaal, sociaal én duurzaam tintje. De nieuwe tribunes, prachtige meubels, houten wandelementen en jassenhaken komen namelijk uit de timmerwerkplaats van Pantar.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.