“Wij geven mensen de kans om stap voor stap te wennen aan werk”

“Bij ons kun je wennen aan werk”

Veel schoonmaakbedrijven krijgen hun vacatures nauwelijks gevuld. Werk genoeg zou je denken. Maar wat als je lang niet hebt gewerkt door persoonlijke problemen? Of omdat je een psychische of lichamelijke beperking hebt? Hoe kom je dan weer aan het werk?

“Wij geven mensen de kans om stap voor stap te wennen aan werk”, zegt Bodil Belderok afdelingshoofd facilitair bij Pantar. “Bij ons is werk een middel om je te ontwikkelen. We kijken samen met jou hoe je het werk kunt opbouwen en je krijgt een buddy, een collega die jou gaat helpen.”

Pantar heeft werk genoeg voor mensen die aan de slag willen. Op leuke locaties in de regio Amsterdam, zoals gemeentes en grote bedrijven, leren mensen het vak van schoonmaker. Zodat ze daarna makkelijker kunnen doorstromen naar een baan bij bijvoorbeeld een commercieel schoonmaakbedrijf.

Zuchtend

“Bij ons hoef je niet binnen twee weken een hele afdeling in je eentje schoon te kunnen maken. Wij bieden meer begeleiding dan een gewoon bedrijf”, zegt Said Amnih, teamleider schoonmaak. Hij ziet tijdens intakegesprekken geregeld mensen die jarenlang niet hebben gewerkt zuchtend tegenover hem zitten. “Ze zien vooral beren op de weg; het idee dat ze vroeg moeten beginnen, niet weten hoe ze het met de kinderen moeten regelen of denken dat het werk vies is. Laten we het gewoon proberen, zeg ik dan. Het is vaak angst en onzekerheid waardoor ze het niet zien zitten. Uiteindelijk valt het dan allemaal erg mee.”

Trots

En zo kan het zijn dat iemand die nog nooit een schoonmaakdoek heeft vastgehouden, na een aantal maanden de kans krijgt een schoonmaakopleiding te doen. Bodil: “Vorig jaar zijn tien medewerkers geslaagd voor de RAS-opleiding (opleiding voor schoonmaak- en glazenwassersbranche). De foto van de diploma-uitreiking spreekt echt boekdelen, zo trots staat iedereen erop!”

Wennen aan het werk in de schoonmaak

Waardering

Het schoonmaakwerk bij Pantar zorgt voor meer dan alleen een baan en opleiding. Door het werk krijgen medewerkers weer een sociaal netwerk en dagstructuur. En een gevoel van waardering aldus Said. “Onze medewerkers maken de panden van de gemeente Amsterdam schoon. Ze lopen trots hun afdeling bij de Stopera op en krijgen positieve reacties op hun werk. Je bent niet onzichtbaar, maar hoort er echt bij.”

Wil je (weer) aan het werk?

Zoek je een plek waar je rustig kan wennen aan werk? Pantar organiseert dit voorjaar rondleidingen op verschillende schoonmaaklocaties. Meld je vrijblijvend aan via schoonmaak@pantar.nl of check onze vacatures.

Onze vacatures

Dit verhaal verscheen februari ’22 in MUG-magazine

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Pantar timmert mee aan nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal aan de Prins Bernhardlaan is bijna klaar. Na de kerstvakantie kan hier volop gesport worden. Daarna wordt de bestaande hal opgeknapt. Door de medewerking van Pantar krijgt dit project een extra lokaal, sociaal én duurzaam tintje. De nieuwe tribunes, prachtige meubels, houten wandelementen en jassenhaken komen namelijk uit de timmerwerkplaats van Pantar.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.