“Het vergroot hun eigenwaarde en versterkt een positief zelfbeeld. “

Van buiten naar binnen, van schoon naar vies

Pantar opereert in vijf sectoren. Naast Ambachten, Logistiek, Groen en Industrie is dat Facilitair. Binnen deze laatstgenoemde sector vallen werksoorten als catering, hospitality, dossiers-digitalisering, interieurbeplanting, receptie en ook schoonmaak. Bij Schoonmaak werken 125 mensen, met vier teamleiders. In 2020 verlengde de Gemeente Diemen haar schoonmaakcontract met Pantar voor vijf jaar. Een mooie opsteker. Junior La Coste en Eric Heijligers zijn twee van die vier teamleiders schoonmaak en vertellen.

Schoonmaak is een vak dat je leren kunt. Bij Pantar leren mensen aan de hand van de in-huis ontwikkelde IBS-training. Deze methode passen we op alle locaties zo goed mogelijk toe. Junior La Coste: ‘We zien de verlenging van het contract met de Gemeente Diemen als een mooi compliment. En ook als erkenning dat onze manier van werken, goed werkt. We leiden mensen op en we hanteren een buddysysteem, waarbij een niet-leidinggevende die het schoonmaakvak goed beheerst een nieuwe kandidaat begeleidt. Eerst loopt een nieuwe kandidaat een tijdje mee met een voorman of – vrouw. De buddy leert alle vakinhoudelijke kennis op de werkvloer aan de kandidaat in een tempo die voor de kandidaat acceptabel is.

Junior (met zwart t-shirt in het midden) met Eric rechts in licht overhemd samen met de collega’s van het schoonmaakteam.

Houding en ergonomie is erg belangrijk

Hoe moet je bijvoorbeeld correct stofzuigen? De manier die je van huis uit leert is niet correct. Je moet de slang in je rug vasthouden. En je loopt van voor naar achter en houd je rug recht. Dat is een goed leermoment hoe belangrijk houding is. Maar er komt veel meer aan bod. Over effectief werken bijvoorbeeld. Je komt een kamer binnen, dan bepaal je een efficiënt looppad, de juiste route. Periodieke werkzaamheden worden besproken, alle stappen komen aan de orde. Waar begin je in een kantoorruimte, of bij het sanitair? Maar eigenlijk begint het al daarvoor: Welke spullen heb je op je wagen staan? Hoe houd je je doekje vast?’

 

Theorie en praktijk

Eric Heijligers geeft regelmatig de speciale Pantar-schoonmaakcursus. Die begint met theorie, en duurt twee dagdelen van drie uur. De cursus is op twee afzonderlijke dagen, liefst in de ochtend, dan zijn mensen het meest fris. ‘We werken van schoon naar vies. Je begint bij een toilet bijvoorbeeld niet bij de pot, maar controleert eerst of alles is bijgevuld en checkt de prullenbak en werkt dan naar het toilethokje toe en als laatste doe je de pot. Bij de schoonmaak hanteer je regels: Van schoon naar vies. Van buiten naar binnen. Van boven naar beneden. Dit soort theorie komt terug in de cursus.’

Eric evalueert of de cursusdeelnemers alles goed begrepen hebben en in de praktijk brengen. De groep die recentelijk het certificaat behaalde, is voor een deel nieuwe instroom, er zaten ook een aantal oudgedienden tussen. Voor hen is het meer een opfris-sessie, waarbij ze vaak toch tot de conclusie komen dat ze weer wat erbij geleerd hebben. Eric: ‘Iedereen ervaart zo’n cursus als prettig, leuk en interactief. En mensen stralen achteraf als ze een certificaat krijgen. Het vergroot hun eigenwaarde en versterkt een positief zelfbeeld’.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.