“Het raakt me als ik zie hoe mensen hier, ondanks allerlei beperkingen, toch gewoon elke dag komen werken”

“Ik leer hier mezelf opnieuw kennen”

Als Astrid (51) vertelt wat ze zo mooi vindt aan het werk bij Pantar, wordt ze emotioneel. “Het raakt me als ik zie hoe mensen hier, ondanks allerlei beperkingen, toch gewoon elke dag komen werken. Daar heb ik echt respect voor.” Astrid is sinds dit voorjaar receptioniste in het hoofdgebouw van Pantar in Diemen.

Misschien is het de wil om te werken die ze zo goed herkent. Ruim twintig jaar geleden kwam haar leven letterlijk met een klap tot stilstand door een verkeersongeluk. Ze revalideerde, maar is nooit meer helemaal de oude geworden. “Ik heb nog steeds concentratieproblemen en moet soms zoeken naar woorden.”

Ze werd gedeeltelijk afgekeurd, maar het weerhield haar niet om zelfstandig ondernemer te worden. “Dan hoefde ik me bij niemand ziek te melden als ik me een dag niet goed voelde.” Ze had een snoepwinkel en stond jarenlang op de Dappermarkt. Maar na een aantal jaar kwam haar lichaam opnieuw tot stilstand, ze bleek reuma te hebben en besloot helemaal te stoppen met werken.

Oriëntatiebaan

Vorig jaar kwam ze op een punt dat ze weer voorzichtig wilde gaan werken. Om zo te ervaren wat ze aankon. Maar dat leek makkelijker gezegd dan gedaan. Wekelijks verstuurde ze tientallen sollicitatiebrieven, volgde sollicitatiecursussen, maar helaas zonder resultaat. Totdat haar contactpersoon van de gemeente haar wees op de mogelijkheid van een oriëntatiebaan bij Pantar. Een betaalde baan waarin ze gedurende zeven maanden kan ontdekken waar haar mogelijkheden liggen.

“Ik kan hier in een rustige omgeving terugkomen op de arbeidsmarkt en mezelf leren kennen. Sinds ik hier werk, ben ik zelfverzekerder geworden en ik vind het heerlijk om weer onder de mensen te zijn.”

Astrid achter de Pantar receptie

Spannend

Na deze zeven maanden hoopt Astrid aan de slag te kunnen op de administratie of receptie van een bedrijf. Ook al vindt ze dat best een spannend idee. “Ik ben soms bang dat ik te veel aanpak, dat mijn lichaam het niet aan kan, maar ik moet het blijven proberen”, zegt ze zelfverzekerd.

“Je kunt vaak meer dan je denkt, dat heb ik wel geleerd en ik zie het dagelijks bij Pantar. Als me de afgelopen jaren werd gevraagd wat ik deed en ik moest zeggen dat ik thuis zat, vond ik dat zo moeilijk. Het geeft een goed gevoel om weer een eigen salaris te verdienen en aan het einde van een werkdag collega’s een fijne avond te kunnen wensen. Dan ga ik tevreden naar huis.”

(Dit verhaal verschijnt ook in de mei-editie ‘21 van MUG-Magazine)

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Pantar timmert mee aan nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal aan de Prins Bernhardlaan is bijna klaar. Na de kerstvakantie kan hier volop gesport worden. Daarna wordt de bestaande hal opgeknapt. Door de medewerking van Pantar krijgt dit project een extra lokaal, sociaal én duurzaam tintje. De nieuwe tribunes, prachtige meubels, houten wandelementen en jassenhaken komen namelijk uit de timmerwerkplaats van Pantar.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.