“Zij zagen dat ik goed ben in anderen iets leren. Ik pak snel de leiding.”

“Elk probleem heeft een oplossing

(Ook gepubliceerd in MUG-magazine november ’21)

Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van Werk Participatie Inkomen. Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.

Charlène (25) zat al een paar maanden thuis met een uitkering en veel verloren dromen. Een knieblessure liet haar droom om sportdocent te worden uiteenspatten. Ze had een mbo-diploma, maar ontdekte dat elke dag achter een computer zitten niet bij haar paste. En de baan als magazijnmedewerker, die ze noodgedwongen oppakte, maakte haar letterlijk ziek van de stress.

Welkom

Ze besluit via de Werkbrigade* bij Pantar aan de slag te gaan in de groenvoorziening. “Eén dag proberen kan geen kwaad dacht ik.” Haar beeld dat er nauwelijks vrouwen werken klopt. Maar binnen die ene dag verdwijnen al haar twijfels. “Ik voelde me zo welkom. De jongens zagen me als hun jongere zusje. Ze wilden me beschermen en me alles leren. De teamleiders lieten me weten dat ik me niet druk moest maken om fouten. Dat alles goed komt. Dat gaf me zo’n innerlijke rust.”

Zelfvertrouwen

Langzaam maakt Charlènes onzekerheid over wat ze kan, plaats voor zelfvertrouwen. En dat wordt opgemerkt door haar teamleiders. “Zij zagen dat ik goed ben in anderen iets leren. Ik pak snel de leiding.” Binnen twee maanden krijgt ze het aanbod om de voorliedenopleiding te doen. Een interne opleiding die medewerkers opleidt tot meewerkend voorman of – vrouw.

Complimenten

Door de opleiding is ze veranderd. “Ik heb geleerd hoe ik lastige gesprekken moet voeren met collega’s. En ik durf me vaker kwetsbaar op te stellen. Elk probleem heeft een oplossing en iemand om hulp vragen brengt de oplossing dichterbij.” Inmiddels stuurt ze zelfstandig medewerkers uit twee keten aan. Ze prikken afval, legen prullenbakken en verwijderen onkruid uit perkjes in Amsterdam Noord. “Aan het einde van de dag, laat ik mijn teams zien wat we die dag samen hebben bereikt. Ik geef complimenten. Als zij tevreden naar huis gaan, dan ga ik dat ook.”

Kans

Charlène durft weer nieuwe dromen te hebben. Nu ze een inkomen heeft, maakt ze kans op een grotere woning voor haar gezin. “En ik wil teamleider worden”, zegt ze zelfverzekerd. “Dan kan ik wat doen met mijn mbo-opleiding en tegelijk mijn praktijkervaring inzetten. Ik hoop dat Pantar me die kans geeft.”

* Wie geen betaald werk heeft en niet makkelijk aan de slag komt, kan via de Werkbrigade tijdelijk betaald werkervaring opdoen. Om daarmee door te stromen naar een andere baan met hulp van de gemeente Amsterdam. De Werkbrigade is een project van de gemeente Amsterdam. In de periode dat de kandidaten een arbeidsovereenkomst krijgen is Pantar werkgever en verantwoordelijk voor de dagelijkse werkbegeleiding, ontwikkeling en aansturing van de medewerkers.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.