“Wij kijken hoe onze mensen kunnen meewerken aan een project.”

Pantar timmert mee aan een nieuwe sporthal

Dit verhaal verscheen december ’21 in Diemen Info, tekst: Jessica de Jong

De nieuwe sporthal aan de Prins Bernhardlaan is bijna klaar. Na de kerstvakantie kan hier volop gesport worden. Daarna wordt de bestaande hal opgeknapt. Door de medewerking van Pantar krijgt dit project een extra lokaal, sociaal én duurzaam tintje. De nieuwe tribunes, prachtige meubels, houten wandelementen en jassenhaken komen namelijk uit de timmerwerkplaats van Pantar.

Bij Pantar werken veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met ieders bijzondere talenten kunnen ze veel betekenen. De gemeente Diemen heeft bij de opdracht voor de Sporthal ‘social return’ verplicht gesteld, een maatschappelijk nuttige bijdrage bij het werk. Aannemers die na een aanbesteding een opdracht krijgen, kunnen bijvoorbeeld Pantar betrekken voor hun ‘social return’. Hoewel dat niet altijd makkelijk is, blijkt bij dit project van de sporthal dat zo’n samenwerking heel goed kan gaan. Accountmanager Bas Ritzen van Pantar en aannemer Wind Design & Build van de nieuwe sporthal zaten al in het begin van het project met elkaar om tafel. De vraag was: wat heeft de timmerwerkplaats van Pantar nodig en welke klussen zijn geschikt. Ritzen: ‘De mensen van Pantar werken in hun eigen timmerwerkplaats en dat is met een reden. Hier krijgen ze de begeleiding die ze nodig hebben. Samen met de aannemer hebben we gekeken welke producten we konden maken voor de sporthal.’

Heel wat moois

Ritzen vertelt dat de werkplaats bestaat uit 25 mensen. Ze hebben het proces zo ingericht dat bij iedere stap een medewerker iets kan doen. ‘Wij kijken, in tegenstelling tot bedrijven die winst willen maken, niet hoe we zo snel mogelijk kunnen werken. Wij kijken vooral hoe en op welke manier onze mensen kunnen meewerken aan een project.’ De timmerlieden van Pantar kunnen heel wat moois aan de inrichting van de sporthal bijdragen, zo blijkt. Denk aan de houten wandbekleding, tribune-onderdelen en bankjes van hout en metaal voor in de kleedkamers. Allemaal producten waarvoor uitgedachte technische tekeningen én stappenplannen werden gemaakt. Precies zo, dat de mensen van Pantar hier mee aan de slag konden om alles ruim binnen de gestelde termijn klaar te hebben.

Circulaire bijdrage

De gemeente Diemen is erg tevreden over de samenwerking tussen Pantar en de aannemer bij dit project. Bijzonder detail: er is hout gebruikt dat overbleef van een ander bouwproject in Diemen. Dus de producten zijn ook nog eens circulair. Wat Ritzen betreft is de sporthal in Diemen een project uit het boekje. Hij hoopt vaker met dit soort betrokken aannemers te werken, die het sociale ontwikkelbedrijf niet als sluitpost zien, maar juist al vooraf in het project meenemen en op waarde weten te schatten.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Pantar timmert mee aan nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal aan de Prins Bernhardlaan is bijna klaar. Na de kerstvakantie kan hier volop gesport worden. Daarna wordt de bestaande hal opgeknapt. Door de medewerking van Pantar krijgt dit project een extra lokaal, sociaal én duurzaam tintje. De nieuwe tribunes, prachtige meubels, houten wandelementen en jassenhaken komen namelijk uit de timmerwerkplaats van Pantar.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.