“Dat mensen door en met je product aan het werk zijn, dat is het leukst om te zien!”

Pantar en Groene bouwhekken: mooie buurten en baankansen

Bouwplaatsen maken een buurt niet erg aantrekkelijk. Kale metalen hekken rondom machines en zand. Hoe anders is het achter Amsterdam CS. Waar 150 houten hekken met plantenbakken de bouwplaats langs het IJ opfleuren. Het zijn hekken van verhuurbedrijf Groene Bouwhekken. Ze maken niet alleen de omgeving mooier. Maar zorgen ook dat Amsterdammers, voor wie het hebben van een baan niet vanzelfsprekend is, weer kansen krijgen.

Hugo Ward, projectmanager en mede-oprichter van Groene Bouwhekken: “Ik ben me gaan beseffen dat ik in mijn leven alle kansen heb gekregen om mezelf te ontwikkelen. Maar niet iedereen heeft die kansen. Daarom willen we door het werk aan de bouwhekken mensen weer onderdeel laten zijn van de arbeidsmarkt.” Om dit mogelijk te maken werkt Groene Bouwhekken in de productie en logistiek samen met sociaal ontwikkelbedrijven en maatschappelijke organisaties uit onder andere Utrecht en Amsterdam.

Comfortzone

Pantarmedewerkers van de houtwerkplaats in Noord maakten de hekken achter Amsterdam CS. En sinds dit voorjaar verzorgen medewerkers van de sector Groen van Pantar de 400 plantenbakken. Zowel aan de hekken bij het IJ als bij andere bouwplaatsen in Amsterdam. Ze verwijderen zwerfafval, snoeien de planten en geven ze water. En zo’n nieuwe opdracht vonden sommige medewerkers in het begin best spannend, aldus Martijn Janssen, teamleider bij Pantar. “Met de auto naar een onbekende buurt rijden is voor sommigen echt uit hun comfortzone.” Maar hij is onder de indruk van de ontwikkeling die zijn medewerkers doormaken. “Nu vragen ze uit zichzelf wanneer ze weer aan de slag mogen voor Groene Bouwhekken. Of ze melden na het weekend dat ze bij een bouwplaats een plantenbak met graffiti hebben gezien. Met deze opdracht wordt de stap naar bijvoorbeeld een baan bij een hovenier een stuk makkelijker.”

Tekentafel

Hugo is positief over de samenwerking met Pantar. “We kunnen aan de tekentafel van alles bedenken, maar uiteindelijk moet het wel aansluiten bij de medewerkers die ermee aan de slag gaan. Pantar heeft leermeesters met vakkennis, die meedenken over hoe een product te verbeteren.” Zo dacht de houtwerkplaats mee over de handleidingen voor medewerkers en het team van Martijn over de beste plantensoorten voor in de bakken. Pantar werkt graag samen met flexibele bedrijven die openstaan voor meedenken. Martijn: “Het is goed om te realiseren dat we te maken hebben met medewerkers die begeleiding nodig hebben. We zijn geen uitzendbureau, maar ontwikkelen mensen.”

Foto

Hugo krijgt vaak foto’s van Martijn als Pantarmedewerkers de planten bij de bouwplaatsen verzorgen. “Dat mensen door en met je product aan het werk zijn, dat is het leukst om te zien!” In de toekomst wil hij meer aannemers laten kennismaken met de wereld achter de productie en het onderhoud van de bouwhekken. Zodat de keuze voor Groene Bouwhekken niet alleen maar ingegeven is door social return-regelgeving. “Ik wil laten zien wat de toegevoegde waarde is.”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Pantar timmert mee aan nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal aan de Prins Bernhardlaan is bijna klaar. Na de kerstvakantie kan hier volop gesport worden. Daarna wordt de bestaande hal opgeknapt. Door de medewerking van Pantar krijgt dit project een extra lokaal, sociaal én duurzaam tintje. De nieuwe tribunes, prachtige meubels, houten wandelementen en jassenhaken komen namelijk uit de timmerwerkplaats van Pantar.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.