“Het mooiste van mijn werk is dat als de fiets klaar is, deze de winkel in kan.”

Jurre: “Hier helpen ze me met leren”

Woensdag 10 maart was voor Jurre een wat andere dag dan normaal. In de fietsenwerkplaats van Pantar ontving hij van wethouder Sociale Zaken Rutger Groot Wassink als een van de eersten in de regio Groot Amsterdam zijn praktijkverklaring mbo fietstechniek. “Ik vond het spannend, maar ik heb geleerd: ‘altijd jezelf blijven’. Wat me helpt is dat ik kan improviseren. Ik doe altijd gewoon maar wat”, zegt hij lachend.

Improvisatie

Dat dit niet altijd zo vanzelfsprekend was, vertelt zijn moeder Evita. “Vroeger sloeg hij dicht als een onbekende hem een vraag stelde. Het feit dat hij ondanks zijn autisme welbespraakt is, komt mede doordat hij sinds een tijdje improvisatietheater doet bij Interacting.

Elke week leert Jurre samen met jongeren, die net als hij autistisch zijn, door theateroefeningen om te gaan met onverwachte gebeurtenissen en leniger te worden in communiceren. “Dan stellen mensen me een vraag zoals bij die uitreiking en dan zeg ik gewoon maar wat, net als tijdens de lessen improvisatietheater”, vertelt Jurre lachend.

Stress

Door zijn autisme ging Jurre zich op zijn mbo-opleiding steeds meer ongelukkig voelen. Hij paste niet tussen de extraverte jongens met bijvoorbeeld ADHD. Hij begreep ze niet en zij begrepen hem niet. Het leidde tot ruzies en veel onrust. Evita moest hem soms ophalen als de stress door allerlei onverwachte gebeurtenissen teveel werd. Jurre: “Het was er te druk en de begeleiding was onvoldoende. Maar ik heb wel mijn mbo-1 diploma gehaald. Mijn zorgcoördinator van school kwam met het idee om te gaan werken in plaats van op school te blijven zitten. Zo kwam ik op de fietsenwerkplaats van Pantar terecht.”

Foto’s

Inmiddels heeft Jurre bij Pantar via praktijkleren binnen een half jaar twee praktijkverklaringen fietstechniek behaald. Met deze praktijkverklaringen kunnen potentiële werkgevers zien wat hij kan. Praktijkleren is voor werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie voor wie het behalen van een volledig mbo-diploma of certificaat niet haalbaar lijkt of als een examen een obstakel vormt vanwege een beperking.

Voor Jurre dus geen examenstress en geen klaslokaal vol prikkels. Zijn docenten zijn de voormannen van Pantar en zijn leerboeken de foto’s die hij van elke gerepareerde fiets maakt. “Zo kan ik terugkijken wat ik heb geleerd. Het mooiste van mijn werk is dat als de fiets klaar is, deze de winkel in kan. Dan zie ik echt wat het resultaat is.”

Zelfvertrouwen

Evita: “Jurre leert het meest door dingen na te doen, en dat is anders dan uit een boek leren. Hij heeft duidelijkheid nodig over wat hij moet doen en wanneer hij vragen mag stellen als hij iets niet begrijpt. Praktijkleren bij Pantar past helemaal bij zijn manier van leren. De structuur en begeleiding die hij hier krijgt, is hartstikke goed voor zijn zelfvertrouwen.”

Afgezien van die ene middag met de wethouder is de fietsenwerkplaats voor Jurre een plek waar hij niet steeds hoeft te improviseren. “Hier helpen ze me met leren. Als er iets mis gaat dan zeggen ze ‘maak je geen zorgen, het komt goed’. Dat helpt me. Bij Pantar voel ik me prettig en thuis. Ik denk dat ik nu wel één van de betere momenten in mijn leven heb.”

Tico Visser, ontwikkelcoach bij Pantar, over praktijkleren bij Pantar.

“Jurre heeft hele mooie stappen gemaakt. Met de praktijkverklaringen die hij nu op zak heeft, zou hij in de toekomst ook bij een reguliere fietsenmaker aan de slag kunnen. Als hij maar een juiste buddy en setting heeft waar hij in rust kan werken en leren.”

Praktijkleren heeft als doel om vanuit de praktijkvakken toch een mbo-certificaat te kunnen behalen. Het is voor werkzoekenden en werkenden die nog geen startkwalificatie hebben en waarschijnlijk deze ook niet gaan behalen door beperkingen in de theorievakken. Dat kan komen door bijvoorbeeld autisme of taalbeperkingen zoals bij statushouders.

Pantar biedt in samenwerking met het ROC TOP het praktijkonderdeel van het traject. Wij faciliteren de werkplek en de begeleiding. Op de fietsenwerkplaats van Pantar is een leermeester aanwezig van het ROC. Zodra een leerling een bepaalde vaardigheid onder knie heeft, kan hij dit beoordelen. Doordat de praktijkverklaringen gekoppeld zijn aan een ROC zijn het echt erkende certificaten die van waarde zijn op de arbeidsmarkt.

De mogelijkheid voor praktijkleren biedt Pantar nu in de sector fietstechniek aan, maar dit gaan we uitbreiden op andere sectoren zoals bijvoorbeeld groen.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.